Per Arne Kalbakk er etikkredaktør i NRK. Her fra Skup i 2019.
Foto: Eskil Wie Furunes
NRKs etikksjef om Folkeopplysningen-stuntet: – Ikke tvil om at det gir en annen type innsikt
Tar PFU-fellelse som en «klar tilbakemelding».
– Et klart flertall av Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at den uvanlige metodebruken i Folkeopplysninge ikke kunne forsvares ut fra programmets formål. Det må vi på vanlig vis bare ta til etterretning, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten.
Onsdag ble NRK felt for brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten (VVP) da Folkeopplysningens forsøk på å manipulere et skolevalg i Lillestrøm i 2019 ble tema for PFU.
Programmet tok blant annet i bruk Facebook-innlegg med falsk informasjon for å påvirke ungdommenes valg av parti å stemme på.
Var personlig involvert
Kalbakk sier at utvalget var inne på mange av de samme avveiningene som NRK selv gjorde da de vurderte framgangsmåte for eksperimentet, og påpeker at ett av medlemmene tok dissens fra konklusjonen om brudd.
– Utvalget kom inn på mange av de samme avveiningene vi selv gjorde da vi vurderte metodebruken. Det er ikke tvil om at programmet gir en annen type innsikt enn en tradisjonell dokumentar om trollfabrikker ville gjort, men totalt er dette en klar tilbakemelding om at PFU mener selve metoden ikke var akseptabel, sier Kalbakk.
Han forteller at han personlig var involvert i de interne diskusjonene om metodebruken før valgstuntet ble igangsatt.
– En del av forarbeidet var også å diskutere planen med både skoleledelse og fylkeskommune, og vite at de så på dette som forsvarlig. Så kan man i ettertid si at det ikke spiller inn på den presseetiske vurderingen, men det var iallfall et viktig moment den gangen, sier etikkredaktøren.
– Seier for demokratiet
Det var Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) som klaget inn NRK til PFU.
– Vi er glade for at PFU tar demokratiet på alvor, sier Isa Maline Isene, styreleder i LNU, ifølge en pressemelding til Journalisten.
LNU klaget inn NRK for brudd på fire punkter av Vær varsom-plakaten. Ifølge meldinga er de fornøyd med at NRK ble felt på bakgrunn av punkt 1.5, som handler om pressens plikt til å beskytte.
– Dette er en seier for demokratiet, og når NRKs metoder har slike antidemokratiske konsekvenser, sier det seg selv at de skal felles for det, sier Isene.