Andreas Wahl. Foto: NRK
Andreas Wahl. Foto: NRK

Spiritualistene klager på NRK

Mener programmet «Folkeopplysningen» er et overtramp.

Norsk Spiritualist Forening ved leder André Kirsebom har på vegne av sine 1.000 medlemmer klaget NRK-programmet «Folkeopplysningen» inn for Pressens Faglige Utvalg.

Foreningen reagerer sterkt på programmet hvor fysiker Andreas Wahl ser på alternativ behandling som klarsynte og healere.

– NRK går til angrep mot deler av den yrkesaktive befolkningen og utøvere som er med på å dekke et reelt helsebehov i Norge. Vi er klar over at bransjen har useriøse utøvere og trenger kontroll, men man kan ikke skjære alle over en kam og man kan ikke si at alt som gjøres er useriøst, slik NRK hevder, skriver Kirsebom.

Satire

Det største overtrampet programmet gjør, mener foreningen, er tittelen «Folkeopplysningen» som de mener feilaktig henspiller på at det er snakk om et opplysningsprogram, noe klager mener det ikke er balansert nok til å være. Klager viser til at det etter deres syn kun er Wahl og hans utvalgte skeptikere som får komme med sine synspunkt.

– Vi mener at programmet er en ren satire og at det er helt feil å bruke  tittelen «Folkeopplysningen». Ønsker de å bruke satire må de bruke en annen tittel, skriver foreningen i sin klage.

De viser til at NRK som statskanal forventes å være seriøse, og legger til at en del folk ikke vil oppfatte dette programmet som satire, men som reell opplysning.

Klager mener NRK har brutt punkt 4.4 i Vær varsom-plakaten om at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer skal ha dekning i stoffet. Samt brudd på punkt 3.2 om å være kritisk i valg av kilder, og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte.

Fra Afrika

– De (NRK red.anm.) har lovet deltakerne at det skulle være et reelt og balansert program. Det har de ikke holdt. Et av våre medlemmer ble direkte lurt av NRK, skriver leder Kirsebom.

Han viser til siste program hvor klarsynte vurderer en vase Wahl uken før hadde kjøpt for en rimelig penge. Den klarsynte sa den kom fra Afrika, noe Kirsebom mener den også kan ha vært.

Her kan du lese hele klagen.

Klagen er ikke kommet til PFU i skrivende stund, derfor har heller ikke NRK mottatt klagen. Prosjektsjef Unni Ødegård i NRK sier til Journalisten at de vil gå dypere inn i klagen når de formelt mottar denne.

– Vi tar alle PFU-klager på alvor, også denne.