Grete Faremo. Foto: Scanpix/Berit Roald/Statsministerens Kontor
Grete Faremo. Foto: Scanpix/Berit Roald/Statsministerens Kontor

C'est la guerre

Forsvarsminister Grete Faremo vil ha mer åpenhet i Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Frigitte video av en norsk soldat som roper «lekkert» i det nordmennene får inn en fulltreffer mot opprørere i Afghanistan nyttårsaften, fikk et uvanlig etterspill. Mens Dagbladet refset Forsvaret for mangel på sensur, mente forsvarsministeren det var riktig å vise fram virkeligheten.

«(..) desto merkeligere at Forsvaret - som kontrollerer det meste av nyhetsformidlingen rundt det norske militære nærværet i Afghanistan - lot dette slippe igjennom. Dette var ikke lekkert, det var ekkelt», skrev Dagbladet på lederplass.

Mens Faremo erklærte at hun nå krever mer åpenhet av Forsvaret.

– Jeg ble derfor ganske forundret da jeg i går kunne lese i Dagbladet at jeg burde ha sensurert opptakene fra nyttårshelgens kamphandlinger i Afghanistan. Selvfølgelig er det enklere å veie sine ord på gullvekt bak en skrivepult i Akersgata enn når man er utsatt for et bakholdsangrep i Afghanistan, sa Faremo.

Sverre Diesen sier statsrådens tydelige uttalelse er meget viktig for de berørte soldater og særdeles forfriskende for andre.

– Husk at for den enkelte soldat er kampen for krigens politiske mål ikke bare en abstraksjon, det er også en direkte fysisk kamp med livet som innsats. Soldatens meget forståelige lettelse over at egen ild er effektiv og dreper dem som ellers ville drepe ham, fortoner seg da selvfølgelig som nettopp det Dagbladet her forarges over - som «lekkert». C’est la guerre.

Powered by Labrador CMS