Medieledere samlet på Skup for å fortelle om prosjektet som skal jobbe med verifisering av videoer fra krigen i Ukraina.

Norske mediehus går sammen om egen desk for å verifisere videoer fra Ukraina

Etablerer samarbeidsprosjekt på Pressens hus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under en formiddagssesjon på Skup-konferansen om informasjonskrigen i Ukraina, kom NRKs nyhetsdirektør Helje Solberg med nyheten om et historisk samarbeid mellom norske mediehus:

I regi av Faktisk.no vil NRK, TV 2, NTB, Dagbladet, VG og Aftenposten sende medarbeidere til et prosjekt som skal jobbe med verifisering av videoer fra krigen i Ukraina.

Adresseavisen og Forsvarets forum skal også være interessert i å bidra med ressurser til prosjektet, noe i alle fall redaktør i Forsvarets forum, Stian Eisenträger, bekreftet fra scenen.

– I løpet av neste uke etableres det en desk for verifisering av video på Pressens hus, sa Solberg fra scenen.

Hun fortalte at hun er stolt over at verifisert innhold fra Ukraina nå kan gjøres tilgjengelig for norsk presse, og ble møtt med applaus i salen.

Tilgjengelig via NTB

De verifiserte videoene skal gjøres tilgjengelig for alle redaktørstyrte medier i Norge gjennom NTBs mediebank.

Nyhetsbyrået planlegger også å bidra med kompetanse og andre ressurser på sikt.

Fritt Ord bidrar med 800.000 kroner til prosjektet, og 100.000 kommer fra vederlagsfondet til Oslo redaktørforening. Prosjektet har også søkt penger fra Stup-ordningen og journalistenes vederlagsfond.

Hege Iren Frantzen, NRKs redaktør for mediemangfold og samarbeid, sier til Journalisten at kompetanseheving i mediene er et viktig aspekt ved prosjektet, og at redaksjonene skal få med seg kompetanse tilbake til redaksjonene.

Bidraget med personale fra mediehusene tilsvarer rundt tre millioner kroner.

– I kjernen av det vi er

Faktisk.no har sagt ja til å lede hele prosjektet og ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg sier til Journalisten at nettopp slike samarbeidsprosjekter er i kjernen av det Faktisk.no er.

– Faktisk.no ble jo til ved at modige redaktører ble enig om at det faktisk går an å samarbeide. Det å kunne være med å teste dette prosjektet med Ukraina som bakteppe er spennende, både med tanke på Ukraina, men det er også superspennende med tanke på den kompetansen man kan bygge og ta tilbake til redaksjonene.

Den typen kunnskap er etterlengtet og veldig aktuelt, sier Egeberg. Aftenposten hadde en sesjon på Skup der man snakket om at alle journalister burde lære seg de grunnleggende verifiseringsmetodene, sier han.

– Dette vil forhåpentligvis bli et laboratorium for å utvikle den type kunnskap hos oss også, sier Egeberg.

Han understreker at prosjektet er nytt og at de ikke vet helt praktisk hvordan samarbeidet vil foregå.

Gruppen som skal starte i prosjektet skal bruke lokalene til restauranten i Pressens hus inntil de får nye leietakere.

Powered by Labrador CMS