Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
I helga begynte NRK publisering av det omfattende prosjektet Trigger Warning, om et nettverk av Instagram-kontoer der selvmord og selvskading diskuteres og deles blant norske jenter.
Annonse
Under arbeidet med prosjektet har statskanalen opprettet fiktive kontoer på Instagram. Kontoene inneholdt «depressivt innhold», beskriver redaktør Frank Gander i NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling.
Sjekke Instagram-teknologi
NRK Brennpunkts Twitter-profil omtalte de fiktive kontoene på mandag ettermiddag.
Utenfor nettverket har NRK laget anonyme kontoer med depressivt innhold for å sjekke hvordan og hvor raskt Instagram-teknologien tar brukeren med til stadig mørkere innhold. (3/4)
Senere har redaktør Gander oppdatert sin oppsummering av de etiske valgene rundt saken, med opplysninger om bruk av «anonyme kontoer».
Hensikten med å opprette kontoene var ifølge Gander å «sjekke hvordan og hvor raskt Instagram-teknologien tar brukeren med til stadig mørkere innhold».
Det presiseres at kontoene ikke ble brukt for å få tilgang til det omtalte nettverket, eller brukt på innsiden av nettverket.
Annonse
– Kommer med journalistikk
På Journalistens spørsmål, blant annet om hva konkret det «depressive innholdet» er, om de fiktive kontoene har hatt følgere som har trodd at kontoene var ekte, og om teorien om Instagrams teknologi ble bekreftet, har Gander bare ett svar:
– Jeg vil ikke gå i detaljer om dette nå, det blir å kommentere upublisert materiale. Vi kommer med journalistikk om dette de neste dagene.
De etiske valgene har allerede skapt diskusjon på sosiale medier, og Journalisten har tidligere omtalt at NRK har fulgt ekstra godt med på reaksjoner på blant annet Twitter.
Det er ikke veldig lenge siden NRK-programmet «Folkeopplysningen» fikk massiv kritikk for bruken av falske sosiale medier-profiler med det uttalte mål å påvirke et skolevalg.
«Folkeopplysningen»-episoden har forøvrig heller ikke blitt publisert ennå.