Mstyslav Tsjernov
Mstyslav Tsjernov

Free Media Awards 2022

Fritt Ord-pris til ukrainske journalister

Ukrainske fotografer, journalister og medier får Fritt Ords og ZEIT-Stiftung mediepris.

Publisert Sist oppdatert

I år går alle de fem presseprisene i Free Media Awards til ukrainske fotografer, journalister og medier.

«Prisene er en anerkjennelse av deres innsats for å dokumentere lidelsene og utfordringene som den ukrainske befolkningen står overfor på grunn av fiendtlige ødeleggelser og krigsforbrytelser begått av russiske tropper. Det journalistiske arbeidet som er utført under ekstreme omstendigheter, er av eksepsjonell kvalitet», skriver Fritt Ord i en pressemelding.

Dette er årets prisvinnere:

AP-fotografene Mstyslav Tsjernov og Jevgenij Maloletka, journalisten og forfatteren Natalija Humenjuk, nettavisen Zaborona, foto- og videokorrespondenten Andrij Dubtsjak og journalisten Vladyslav Jesypenko som i dag er politisk fange.

I tillegg gis det en spesiell anerkjennelse til «fiksere» i Ukraina som hjelper internasjonale korrespondenter, skriver Fritt Ord.

Les mer om prisvinnerne hos Fritt Ord.

Vladyslav Jesypenko.
Vladyslav Jesypenko.
Natalija Humenjuk.
Natalija Humenjuk.

– Noe av den modigste og viktigste journalistikken som blir til i vår tid, lages under Russlands krig mot Ukraina. Årets prisvinnere risikerer eget liv for å rapportere detaljert om hvordan det går med sivilbefolkningen og andre ofre i den ufattelige humanitære katastrofen som krigen er, sier Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord, i pressemeldingen.

Presseprisene Free Media Awards er øremerket journalister fra Øst-Europa og de tildeles gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Fritt Ord i Norge og ZEIT-Stiftung i Tyskland.

Prisutdelingen vil bli arrangert i Det Norske Nobelinstitutt mandag 17. oktober 2022.

Redaksjonen i nettavisen Zaborona.
Redaksjonen i nettavisen Zaborona.
Andrij Dubtsjak.
Andrij Dubtsjak.
Jevgenij Maloletka.
Jevgenij Maloletka.
Powered by Labrador CMS