Kommentar:

Konsernsjef Kristin Skogen Lund skal kutte en halv milliard i Schibsted-avisene.

De som mister journalistjobben, men ikke synes i statistikken

Kuttene som skjer i kulissene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Schibsted la i dag fram kvartalstall som viste at starten på dette året ikke har gått helt som forventet. Koronaepidemien får mye skyld – og med god grunn. Selv om noen av utfordringene nok er mer strukturelle.

Når driftsresultatet reduseres med 32 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, kan man ikke legge all skyld på koronavirusets herjinger de siste ukene i mars.

La oss uansett la den delen av debatten hvile.

Schibsted skal i sin nyhetsdivisjon, det vil si de norske og svenske avisene, kutte 500 millioner kroner i løpet 2020 og 2021.

Konsernsjef Kristin Skogen Lund vil ikke utelukke nedbemanninger, men det har ikke hovedfokus.

Delvis vernet

En halv milliard er et stort tall. Selv i Schibsted-sammenheng. Men det er ikke usannsynlig at konsernet kommer i mål uten en nedbemanningsprosess.

Kanskje vil man gjøre det litt mer attraktivt å slutte frivillig for enkelte grupper, men trolig vil redaksjonene i stor grad vernes. Men det er noen unntak.

I en slik situasjon er det grunn til å tro at en del vikariater ikke vil bli forlenget. Eller igangsatt. Terskelen for å innkalle en tilkallingsvikar blir høyere. Midlertidige stillinger knyttet til ulike prosjekter vil bli avsluttet. En del prosjekter vil ikke bli igangsatt. Planlagte ansettelser vil ikke bli gjennomført. Eller i hvert fall utsatt. Det vil kjøpes inn færre saker fra frilansere. Kanskje vil også frilansere oppleve et prispress.

Forsvinner ut

Når konsernsjef Kristin Skogen Lund en gang etter nyttår presenterer nye tall, skal vi derfor ikke se bort ifra at hun kan fortelle investorer og andre interesserte, at konsernet har klart å kutte denne halve milliarden uten nedbemanninger. At Schibsted har like mange faste journalister på sine lønningslister som ved forrige korsvei.

Det betyr imidlertid ikke at det ikke underveis er en god del medarbeidere – også journalister – som har mistet jobbene sine. Selv om de ikke er registrert i statistikken som «nedbemannet».

Powered by Labrador CMS