HEDRET: Frilansjournalistenes jury har talt og funnet Årets frilanser 2013:  Åshild Eidem. Foto: Privat
HEDRET: Frilansjournalistenes jury har talt og funnet Årets frilanser 2013: Åshild Eidem. Foto: Privat

– Et forbilde for frilanserne

Åshild Eidem (30) inspirert av sin bestefar. Hedres for engasjerende utenriksjournalistikk.

Det er kanskje ikke alltid bare takknemlig å bli sammenliknet med de mest kjente, men i januar i år spådde Dagbladet at “Åshild (29) kan være den nye Åsne Seierstad.” Lørdag ble Åshild Eidem kåret til Årets frilanser 2013, under årsmøtet til Frilansjournalistene/NJ.

Årets frilanser har journalistikk i genene. Hun er barnebarn av den kjente journalisten, kritikeren og forfatteren Odd Eidem, som hadde en lang pressekarriere i VG og Aftenposten. Odd var bror av Knut Eidem, forfatter og journalist i Dagbladet i 40 år.

– Jeg fikk faktisk vite at jeg ble Årets frilanser samme dag som vi feiret 100-årsdagen for bestefars fødsel. Det gjorde det ekstra gøy. Jeg har kjemperespekt for det han gjorde. Jeg har alltid hørt om det i familien og lest flere av bøkene hans, så det å skrive og reise selv har nok ligget der som en mulighet fra jeg var barn.

Ikke bare lett

Eidem sier at det betyr mye for henne - og at det er en stor oppmuntring - å bli hedret som Årets frilanser. Hun er faktisk ganske fersk som frilansjournalist, med kun halvannet års erfaring. Men hun peker likevel på at frilanstilværelsen gir muligheter til å jobbe med prosjekter man synes er viktig.

– Det er en fordel. Men det er også tøft å være frilanser, spesielt når det gjelder utenriks. Vi møter ofte liten forståelse i redaksjonene for at det koster. Det er mye dyrere enn ellers å jobbe utenriks. I tillegg til reise og opphold trenger vi ofte både tolk og sikkerhetstiltak. Én gang ble jeg møtt med latter, i en av landets største avisredaksjoner, da jeg hevdet det er rimelig at frilansere får det samme som det koster å sende egne ansatte.

Mot og kunnskap

Den begeistrede juryen uttaler blant annet om Årets frilanser 2013:

• Åshild Eidem har allerede i ung alder målbevisst kvalifisert seg for å arbeide innen et område i journalistikken hvor konkurransen er spesielt tøff – nemlig utenriksstoff.

• Som sitt spesialområde har Årets frilanser 2013 valgt å jobbe i et av verdens hissigste vepsebol – Midtøsten, for å dekke konflikten Israel–Palestina.

– Med sitt profesjonelle mot, sin kunnskap og engasjerte fortellerstemme er Åshild Eidem et forbilde for andre frilansere, sier lederen for årets jury, Renate Nedregård.

Engasjement

Eidem skriver grundige artikler og reportasjer som blir publisert i noen av Norges største aviser – Aftenposten, Dagens Næringsliv og Morgenbladet.

Juryen påpeker at hun hele tiden søker å speile konfliktene fra begge sider, og med et spesielt blikk for enkeltmennesket, uansett gruppetilhørighet.

Eidems journalistiske kvaliteter kommer sterkt til utrykk i dokumentarboka “Spillet om Gaza”, som kom ut i år. “En overbevisende debut”, konkluderte VG Nett.

Årets frilanser blir også beskrevet som en habil fotograf, med et godt fotografisk blikk.

Juryen i år har bestått av Renate Nedregård (leder), Sigurd Aarvig, Maria Lundberg og Pål S. Schaathun.

Bred presseerfaring

Eidem fikk sin første journalistiske erfaring som sommervikar i Porsgrunns Dagblad da hun var 20 år. Siden ble det vikariater i Varden, Aftenpostens kulturredaksjon og Morgenbladets samfunnsredaksjon. Hun har vært fotograf, fotosjef, redaksjonsleder og kulturredaktør i studentavisa Universitas.

Årets frilanser har i tillegg vært praktikant ved Norges ambassade i Iran og bodde i en periode i København. Hun er språkmektig og snakker flytende engelsk, godt hebraisk, noe arabisk og tysk.

Internasjonale studier

Eidem har bachelor i journalistikk fra Høgskolen i Bodø og Universitetet i Oslo (journalistikk, sosiologi, kultur og kommunikasjon). Hun gjennomførte internasjonale studier ved Universitetet i Oslo 2007, med utveksling til The Hebrew University of Jerusalem. Der studerte hun internasjonal politikk, arabisk og hebraisk.

Powered by Labrador CMS