Frithjof Jacobsen var kommentator i VG fram til 15. januar i år. Kommentatorer i Dagbladet og Aftenposten mener det fremdeles ikke er tydelig besvart nøyaktig når forholdet til stortingspolitiker Jette Christensen startet. Foto: Birgit Dannenberg
Frithjof Jacobsen var kommentator i VG fram til 15. januar i år. Kommentatorer i Dagbladet og Aftenposten mener det fremdeles ikke er tydelig besvart nøyaktig når forholdet til stortingspolitiker Jette Christensen startet. Foto: Birgit Dannenberg

John Olav Egeland om reaksjonen på Frithjof Jacobsens oppsigelse: – Indikerer at VG er bekymret

VG-redaktør Gard Steiro forstår at saken reiser tvil.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

At Frithjof Jacobsen, VGs profilerte kommentator og podcast-programleder tidligere denne uka sa opp på dagen, har blitt bredt omtalt og kommentert i både VG selv og andre medier.

Jacobsen fortalte selv til Medier24 at han sa opp fordi han er i ferd med å innlede et forhold til stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap).

– Ikke tydelig besvart

I Dagbladet skriver kommentator John Olav Egeland, med henvisning til både pressens Vær varsom-plakat og stortingsrepresentantenes etiske veileder, at det ikke er noen tvil om at Jacobsen og Christensen «følger spillereglene» når Jacobsen går av og samtidig forteller åpent om bakgrunnen.

Dagbladet-kommentator John Olav Egeland. Foto: Birgit Dannenberg
Dagbladet-kommentator John Olav Egeland. Foto: Birgit Dannenberg

Men Egeland mener det finnes ett spørsmål som henger i lufta, og ikke har blitt besvart på noen tydelig måte:

– Når ble forholdet inngått? I denne sammenheng er dette ikke bare et spørsmål om privatliv. Da ville ikke offentligheten hatt noe med det. For Jacobsen handler det om hans integritet som politisk kommentator og forholdet til redaksjonen i VG. For Christensen om hennes forhold til partifellene og partiet. Begge deler gjelder tillit, skriver Egeland.

– Jacobsen bør følge opp

Til Journalisten utdyper Egeland:

– Dette spørsmålet bør besvares tydelig fordi det går direkte på Jacobsens troverdighet som journalist fram til han sto fram, og følgelig VGs troverdighet i sin politiske dekning. Hvis det har vært tette bånd mellom disse to i lengre tid, vil det ha betydning for vurderingen av journalistikken. Dette er jo et spørsmål som Jacobsen selv bør følge opp og belyse, og hittil synes jeg ikke han har gjort det på en tilfredsstillende måte, sier Egeland, og legger til:

– Men det er ikke vanskelig å få øye på det menneskelige aspektet her. Man holder ikke pressekonferanse om sitt følelsesliv.

– Til Medier24 sier Jacobsen at forholdet har blitt innledet først nå, etter nyttår. Er ikke det tydelig nok?

– Jeg leser det som at han svarer litt ulikt på spørsmål om dette, også at det var først etter nyttår at han kom til konklusjonen at forholdet er slik at han må slutte i jobben. Etter min oppfatning er saken ikke avklart med slike svar, og det er åpenbart at VGs reaksjon tyder på det samme, mener Egeland:

– VG-redaktør Gard Steiro skriver selv at det som har skjedd, er et brudd på kontrakten med leserne. Det indikerer for meg at VG er bekymret, nettopp for at dette har hatt betydning lenger enn det som er kommet fram. Det ligger en usikkerhet i uttalelsen fra VGs sjefredaktør, som er viktig.

Jacobsen: – Det skjer nå

Egeland peker i sin kommentar på at rykter om et forhold mellom de to nådde VG våren 2018. Jacobsen ble konfrontert med ryktene av VG-ledelsen, men avviste da at det fantes noe forhold, har VG-redaktør Gard Steiro selv beskrevet.

Hittil har Frithjof Jacobsen kun uttalt seg om saken i et intervju med Medier24.

På spørsmål om når kommentatoren og politikeren «begynte å flørte», svarte Jacobsen:

– Jeg tror jeg sier at vi er kommet dit nå at vi har følelser for hverandre -og ønsker å bli sammen. Det skjer nå.

Jacobsen avkreftet samtidig at han har hatt noe kildeforhold til Christensen.

– Problem for VG

Også Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen har skrevet kommentar om Jacobsens sorti fra VG denne uka, med tittelen «Derfor er Frithjof Jacobsen blitt et problem for VG».

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen. Foto: Paul S. Amundsen
Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen. Foto: Paul S. Amundsen

Eilertsen er inne på samme problemstilling som Egeland, om tilliten og den klart plasserte lojaliteten som kreves for å fungere som journalist eller kommentator, og skriver:

– Problemet til VG er at leserne ikke vet nok om hvordan forholdet mellom avisens politiske hovedkommentator og stortingsrepresentant Jette Christensen har utviklet seg.

Eilertsen peker også mot at Gard Steiros konklusjon om «brudd på vår kontrakt med leserne» indikerer en tvil hos VG-ledelsen.

– At en kommentator varsler om et forhold umiddelbart og fratrer, er ikke et slikt brudd, skriver Eilertsen.

Steiro: – Gir den informasjonen vi kan

Ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG svarer slik på budskapet i kommentarene:

– Dette ble en sak for oss 1. januar. Det er en sak vi forstår at vekker offentlig interesse, men samtidig er det en sak der vi tar personalmessige hensyn. Vi gir den informasjonen vi kan ut til våre lesere når vi føler vi kan gjøre det, men må veie ulike hensyn opp mot hverandre i denne prosessen, sier Steiro til Journalisten.

– Vil det komme mer informasjon på et senere tidspunkt?

– Jeg vil ikke forskuttere noe som helst. I går ga vi noe informasjon, og den kom på det tidspunktet vi mente det var mulig å gi den.

– Relasjonen oppsto før forholdet

– Eilertsen skriver at hvis det finnes tvil om hvorvidt et forhold startet allerede i fjoråret, finnes det også tvil om VGs journalistikk. Ser du selv noen grunn for VGs lesere til å tvile her?

– Når det oppstår en sak som denne, reises det jo tvil. Det forstår jeg. Grunnen til at journalister ikke skal ha bindinger er at det ikke skal finnes grunnlag for slik tvil. Så det er helt forståelig at det stilles spørsmål, og at det blir debatt om dette.

– Eilertsen og Egeland mener å lese at en tvil tydeligvis finnes i VG også, siden du selv har konkludert med «det som har skjedd, er et brudd på vår kontrakt med leserne»?

– Jacobsen sier at de nå går inn i et forhold. Relasjonen mellom dem oppstod åpenbart tidligere. Et forhold utvikler seg gradvis. Vår oppfatning er at relasjonen til Christensen ikke var forenelig med rollen som kommentator. Utover dette ønsker jeg ikke å si noe mer konkret. Denne saken har en personalmessig side VG også må ta hensyn til.

Frithjof Jacobsen har ikke besvart Journalistens henvendelser om saken onsdag.

Powered by Labrador CMS