Geir Terje Ruud. Foto: Kristine Løwe
Geir Terje Ruud. Foto: Kristine Løwe

Norsk nettjævel i Danmark

Danske medier er både mer tenksomme og mer brutale enn norske, mener Danmarks norske «nettjævel».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter 20 år i VG ble Geir Terje Ruud hentet inn som ledende redaktør for Ekstrabladet.dk like før jul, hvor han fikk passet sitt påskrevet som «nettjævel» av danske Børsen.

Norske nettfordeler

– Siden jeg kommer fra Schibsted, har de nok litt for store forventninger til meg om hvor innovativ man kan være på nett, sier Ruud til Journalisten.

Vi møtte utvandreren under IJ-seminaret om mediehus før helgen. Der snakket han om en av kjepphestene til VG.no, nemlig hvorfor man skal være forsiktig med å integrere nett og papir, og kom i skade til å betegne VG som «vi» opptil flere ganger.

– I Norge har vi fått eller tatt oss lov til å utvikle nettet i mye større grad enn i Danmark. Danske medier kunne tatt en mye sterkere posisjon hvis de hadde fått utvikle seg fritt på nett. Schibsteds åpne linje har vært veldig viktig, fremholder Ruud.

Kopierer ikke «verdens styggeste layout»

VG-veteranen er første nordmann i Ekstra Bladets redaksjonelle ledergruppe og jobber for tiden både med ny design og ny organisering for nettavisen. Men selv om VG har hentet internasjonal anerkjennelse for sin uvanlige designstrategi, er ikke dette en layout Ruud kommer til å bruke.

-Vi kommer til å anvende noen av de samme virkemidlene som Vg.no, men det vil se annerledes ut. Jeg vil kombinere det som har gjort at Ekstra Bladet størst i Danmark med de beste erfaringene jeg har fra Schibsted, sa Ruud, og la til at designfolket på Ekstra Bladet ville satt ned foten hvis han hadde prøvd å innføre layouten VG-sjef Torry Pedersen selv har kalt verdens styggeste.

Ruud presiserte at Ekstra Bladet for øvrig er en veldig uærbødig avis, den slår hardt og er mer brutal enn de norske.

– Akkurat nå verserer det en sak om en dansk politiker som har bokført barutgifter som møtevirksomhet. I Norge hadde man nok vært mer forsiktig i dekningen. Jeg tror ikke det rent juridisk hadde vært noe problem å gå så langt som man gjør i Danmark. VG kunne nok følge en gjeng politikere som drikker seg fulle Europa rundt, men norske medier ville presentert saken annerledes fordi vi har andre tradisjoner – vi ville vært mer forsiktige.

 

Powered by Labrador CMS