BBC er inne i den største krisen i sin 90-årige historie. Foto: swanksalot/Flickr
BBC er inne i den største krisen i sin 90-årige historie. Foto: swanksalot/Flickr

BBC-sjefer trekker seg

Nyhetsdirektør Helen Boaden, og hennes stedfortreder, trer til side. I helgen forlot George Entwistle jobben som toppsjef i BBC.

I bare 54 dager stod George Entwistle i jobben som kringkastingssjef i BBC. Lørdag kunngjorde han at han trekker seg fra jobben etter at TV-programmet «Newsnight» sendte en historie som feilaktig og indirekte identifiserte en tidligere politiker som pedofil.

Krise

BBC omtalte ikke selv navnet på politikeren, men vedkommende ble navngitt i sosial medier rett etter at programmet var sendt. 

Denne skandalen kommer i kjølvannet av avsløringene av at avdøde BBC-kjendis Jimmy Savile forgrep seg på mindreårige og unge kvinner. Det var nettopp «Newsnight» som i fjor laget et program om overgrepene. Men det ble stoppet før det kom på lufta. Først tidligere i høst ble programmet sendt på BBC – etter at konkurrerende ITV var først ute med å slå hull på byllen.

Nå er det igangsatt undersøkelser internt i BBC for å finne ut hvem det var som stoppet fjorårets planlagte sending.

Britiske aviser skriver at BBC er i sin største krise siden «The beeb» ble etablert som et konsortium i oktober 1922. 

Mandag formiddag ble det klart at ytterligere to BBC-sjefer forlater stillingene sine. The Guardian skriver at nyhetsdirektør Helen Boaden sammen med sin stedfortreder, Stephen Mitchell, nå trer til side. 

Flere risikerer jobben

Etter BBC-toppsjefens avgang må styreleder Chris Patten i BBC Trust nå nok en gang på jakt etter en ny toppsjef. The Independent skriver mandag at Patten har antydet at flere hoder vil rulle i BBC.

Men også Patten må nå levere for å sitte trygt i styrelederstolen. Til The Times sier han at han vil gå av dersom han ikke klarer å sørge for at den britiske allmennkringkasteren lærer av tragedien den nå står oppe i.

Toledermodell

En annen konsekvens av skandalene kan ifølge Indepent bli at kringkastingssjefsstillingen deles i to. Én som ansvarlig redaktør og én som administrerende direktør. 

BBC har tidligere hatt en slik toledermodell. Men de ble samlet som følge av kritikken for noen år siden om at de har hatt for mange sjefer.

Inntil videre fungerer Tim Davie, sjef for BBC Worldwide, som kringkastingssjef, eller Director General, som det heter i Storbritannia.

Entwistle får for øvrig med seg en sjenerøs fallskjerm for sine 54 dagers tjeneste i toppsjefstolen. Verdien er 4,1 millioner kroner.