Philip Njaru, gravsted
På bildene: Astrid Råbu, Sindre Haugen Mehl og Rawad Ajameah. Torild Sullivan var ikke til stede.

Philip Njaru

Gir fra klubbkassa for gravstein til den anerkjente journalisten

To år etter dødsfallet til gravejournalisten Philip Njaru, mobiliserer lokale krefter for å hedre hans minne.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 døde den kamerunske gravejournalisten Philip Njaru i Arendal. To år senere har han fortsatt ikke fått gravstein. Nå engasjerer lokale ildsjeler seg sammen med NJ-klubben i Agderposten for å gjøre noe med det.

Hoppet av

Under konferansen Global Investigative Journalism på Lillehammer i 2008, overrasket Njaru arrangørene med å hoppe av og søke asyl i Norge. Et år senere fikk han innvilget det.

Njaru hadde da arbeidet for den kamerunske radiostasjonen Ocean City Radio i seks år. Før det jobbet han som avisjournalist. 

Da Journalisten snakket med ham på Lillehammer i 2008, fortalte han at 13 år som journalist med menneskerettigheter og korrupsjon som spesialfelt, hadde vært et tøft liv.

– Jeg har problemer etter alle fengslingene og mishandlingen. Jeg sover dårlig, har mareritt om nettene og føler meg psykisk og fysisk veldig dårlig.

Philip Njaru fotografert under Lillehammer-konferansen hvor han hoppet av i 2008.

Njaru levde et anonymt liv i Norge etter at han fikk asyl, frem til han døde av sykdom på Plankemyra bo- og omsorgssenter i Arendal for snart to år siden, 56 år gammel.

Han døde uten familie rundt seg og uten noen til å stelle graven eller betale for gravstein. Snart to år etter dødsfallet, er det eneste merket på graven på Arendal kirkegård et trekors med navnet hans på.

Tok kontakt

De to lokale ildsjelene Torild Sullivan og Astrid Råbu, som lærte Njaru å kjenne gjennom arbeidet deres på voksenopplæringen i kommunen, kontaktet filmskaper og journalist Rawad Ajameah, som også engasjerte seg i saken. 

Ajameah kom selv til Norge som kvoteflyktning fra Syria i 2015.

Som journalist og flyktning syntes Ajameah at det lokale journalistmiljøet burde kunne bidra. Han kontaktet derfor Sindre Haugen Mehl, leder for NJ-klubben i Agderposten, skriver redaksjonsklubben i en pressemelding.

– Jeg tenkte at vi journalister må støtte hverandre og vise solidaritet. Det handler om å vise respekt for dem som kjemper for transparens og ytringsfrihet og derfor må søke trygghet i et annet land, sier Ajameah.

Et enstemmig klubbstyre tente på ideen. Redaksjonsklubben bestemte seg for å donere 5000 kroner fra klubbkassa som starthjelp til en gravstein.

– Må ikke bli glemt

– Vi har valgt å engasjere oss i solidaritet med en yrkeskollega som verken vi eller omgivelsene i Arendal var fullt klar over. Historien til Philip er svært spesiell og må ikke bli glemt. Han var en internasjonal størrelse innen vårt fagfelt. Jeg er veldig stolt over at klubben vil medvirke til å gi ham en verdig hvilested, sier Haugen Mehl.

Philip Njaru, gravsted
Graven til Philip Najru er kun merket med et enkelt kors.

Pengene fra klubben er ikke nok til en gravstøtte, men redaksjonsklubben har brukt sine kanaler til å forsøke å øke potten, forteller Haugen Mehl.

– NJ har lovet oss støtte. De vil åpne solidaritetsfondet sitt til formålet.

I tillegg har klubblederen kontaktet Norsk PEN. Organisasjonen engasjerte seg i Njarus sak og var delaktig da kameruneren fikk innvilget asyl i Norge. 

– Viktig rolle

Generalsekretær Jørgen Watne Frydnes i Norsk PEN hyller initiativet.

– Det er utrolig fint å se at lokalsamfunnet vil hedre minnet etter Njaru. Gjennom fribyordningen arbeider Norsk PEN tett med journalister og andre som kommer til Norge fordi de er forfulgt i hjemlandet. Vi vet at det kan være svært utfordrende å reetablere seg i et nytt land, slik Njaru gjorde. Av den grunn spiller lokalmiljøet en viktig rolle, sier han.

Norsk PEN gir derfor 10.000 kroner til gravstein-innsamlingen.

– Bidraget er vår måte å takke Njaru for det viktige arbeidet han gjorde for pressefrihet og rett til informasjon i Kamerun, men det er også en anerkjennelse for alt han ofret i kampen for grunnleggende rettigheter. Han fortjener hyllest og å minnes, sier Frydnes.

PEN-lederen sier gravejournalistikk er selve kjernen ved pressefriheten.

– Den må vi verne om, sier han.

Kommer i mål

Råbu og Sullivan mente Arendal kommune også burde stille opp for å få på plass en gravstein.

Da de kontaktet kommunen, fikk de til svar at kommunen ikke har anledning til å betale for alt, men at de kan stille opp dersom støttespillerne til Njaru klarer å samle inn penger først.

– Jeg har vært i kontakt med ordføreren, som har sagt at Arendal kommune kan støtte gravstein med det som eventuelt skulle mangle etter kronerullingen, sier Haugen Mehl.

Målet er nå samle inn 25.000 kroner.

– Det ser ut til å gå i orden. Det er utrolig flott at Norsk Journalistlag, Norsk PEN og Arendal kommune ønsker å kaste seg på, men det er Torild, Astrid og Rawad som skal hedres for initiativet, sier Haugen Mehl.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. 

Powered by Labrador CMS