Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
De siste dagene har VG hatt journalister i Polen og Moldova/Romania for å dekke Russlands Ukraina-invasjon.
Annonse
Journalist Line Fausko og fotograf Gisle Oddstad har reist gjennom Romania og ut mot de prorussiske områdene ved utbryterrepublikken Transnistria. Russiske styrker er stasjonert i Transnistria ved den ukrainske grensen, og ifølge Fausko er det svært spent i området.
Redde for invasjon
– De tenker at Putins plan er å ta Georgia og Moldova. De har ikke noe militære å snakke om og vet at de er sjanseløse. De er et så fattig land at de unge med utdanning allerede har dratt til Romania og andre land for å jobbe, sier Fausko til Journalisten.
De norske journalistene er blitt fortalt at enda flere unge drar nå, fordi de mener det er bedre å komme seg unna før en eventuell invasjon. Moldoverne frykter Russland vil prøve å koble seg til Transnistria, som ligger som et belte mellom Moldova og Ukraina.
– Det er en reell frykt for at Russland kommer. De vi snakker med sier at deres skjebne ligger i Ukrainas hender. De er ekstremt utsatt. Det er et fattig land som ikke er medlem av verken EU eller NATO, sier Fausko.
Annonse
Stor flyktningestrøm
Det strømmer på med ukrainske flyktninger til nabolandene, og Moldova er intet unntak. Ifølge Fausko kommer mange av flyktningene til den moldovske hovedstaden Chişinău fra Odessa.
– Mange av disse flyktningene er ressurssterke ukrainere med en plan. De har slektninger i Romania, Tyskland eller andre steder i Europa. Neste bølge av flyktninger blir nok flere med mindre ressurser og uten planer, sier hun.
Det er kommet rundt 240 000 flyktninger til Moldova, sier Fausko, noe som tilsvarer nærmere 10 prosent av innbyggertallet i det lille landet.
– Det blir et veldig stort problem. Moldova har lite penger og forholdene for flyktningene er dårligere enn i Romania. Det er vasse havregrøt og vann og mange får ikke mer enn et måltid om dagen.
Staten har så lite ressurser at det gjerne er private moldovere som hjelper flyktningene, og VGs team har blant annet besøkt Moldovas mest kjente skuespiller som huser 22 ukrainere i sine leiligheter.
Jobber døgnet rundt
Under arbeidet i Moldova har det vært viktig med en god fikser som kjenner området, sier Fausko. I grenseområdene mot Transnistria er det uoversiktlig og de tar seg rundt med bil. Samtidig får teamet god hjelp hjemmefra, sier hun.
– Jeg sitter i forsetet, drikker cola og skriver. Det er jobbing døgnet rundt. Men gøy og lærerikt. Vi har kontakt med sjefene hjemme og da vi var i området rundt Transnistria hadde vi kontakt på sikre kanaler fra vi var ute av bilen, sier hun.
Etter intervju med Journalisten var planen for Fausko og Oddstad å reise tilbake til Romania, og Fausko så for seg en lang tur.
– Det tok ti timer opp hit fra Romania. Vi må over grensen i dag, og da vi kom hit var det fire kilometer kø med alle som kom fra Ukraina, beskriver hun.
Torsdag 10. mars får Journalisten opplyst at teamet nå har reist hjem til Norge.