Stine Christensen, journalist i Romerikes Blad, var den første journalisten på stedet etter skredet i Gjerdrum kommune.

Gjerdrum-skredet:
– Jeg fikk følelsen av at dette var stort, det hørte jeg på stemmen hennes. Men det var umulig å skjønne hva som skulle møte oss

Romerikes Blad-journalisten ble vekket av tipser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klokka 04.54 natt til onsdag 30. desember ble journalist Stine Christensen vekket av en telefon.

Hun har jobba i Romerikes Blad (RB) i litt over ett år, og dette var tredje gang hun hadde ansvar for tipstelefonen på natta.

Tipseren fortalte at det hadde gått et skred i Gjerdrum kommune. Fra senga sjekka Christensen ulike nettaviser og politiets twitterkonto, men fant ingen informasjon.

– Da kom jeg meg opp og ringte politiet for å få det bekrefta. Jeg skjønte at dette var alvorlig fordi de svarte så kort, sier Christensen til Journalisten.

– Umulig å skjønne

Etter dette, gikk det slag i slag. Hun ringte nyhetssjefen, som allerede var våken, og satte seg i bilen for å kjøre fra der hun bor i Lillestrøm til tettstedet Ask i Gjerdrum.

RB publiserte sin første sak klokka 05.05. På dette tidspunktet visste Christensen og redaksjonen svært lite om hva som hadde skjedd.

– Jeg husker ikke helt hva jeg tenkte. Tipseren som ringte hørtes stressa ut, og var veldig tydelig på at dette var viktig, at vi måtte komme oss dit med en gang. Jeg fikk følelsen av at dette var stort, det hørte jeg på stemmen hennes. Men det var umulig å skjønne hva som skulle møte oss.

Skredet hadde skjedd en times tid tidligere. Politiet fikk melding om skredet klokka 03.59, og klokka 05.18 meldte de om hendelsen på Twitter.

– Surrealistisk

På vei mot Ask ble Christensen raskt stoppa av veisperringer, så hun måtte snu og kjøre en omvei for å komme til Ask sentrum. På veien møtte hun RB-fotografen Vidar Sandnes.

– Det tok litt tid før vi kom fram. Det var dårlig vær og sinnsykt glatt, så det var ikke de beste kjøreforholdene. Men vi kom oss rundt på den andre siden og etter hvert forbi sperringene politiet hadde satt opp.

Hun anslår at de kom til Ask sentrum omtrent klokka halv sju. De var da de første journalistene på stedet, men det kom raskt mange flere, forteller Christensen.

RB-journalisten synes det er vanskelig å beskrive hvordan det var å rykke ut til skredet.

– Jeg vet ikke hvilket ord som er riktig å bruke, kanskje «surrealistisk». Det var så mye blålys - politi og ambulanser som kom og kom - det tok aldri slutt. Det tok lang tid før vi fikk vite hvor stort skredet var, vi kunne jo ikke se det i mørket.

Jobba i 17 timer

På plass i Ask sentrum prøvde Christensen å skaffe seg oversikt, som var ganske utfordrende, forteller hun. På dette tidspunktet var det også flere på jobb i redaksjonen til RB, som jobbet for å finne ut mest mulig.

– Det var mange evakuerte mennesker som sto i kø for å registrere seg, så min første tanke var å snakke med noen av dem for å høre hva som hadde skjedd, sier Christensen.

Ganske raskt kom også fotograf Remi Presttun, som tok bilder av skredet for RB.

Christensen ble i Ask sentrum i seks-sju timer, anslår hun. Det ble en liten pause hjemme, før hun dro på kveldsvakt. Til sammen jobba hun omtrent 17 timer den dagen.

– Givende

Dette var første gang journalisten har måtte «rykke» til en hendelse på natta, og hun sier at hun aldri har dekka en så stor hendelse før.

– Jeg rakk ikke å tenke så mye disse timene. Alt bare gikk av seg selv, jeg måtte bare «gjøre det».

Det var først da hun kom hjem at hun rakk å kjenne på - og forstå - hvor alvorlig dette skredet var, da hun så på TV at de meldte om mange savnede.

– I ettertid er jeg glad for at jeg våknet av telefonen og at vi kom oss til stedet så raskt. Dette er jo en tragisk hendelse, men det er givende å være med på denne dekninga, å gi folk den informasjonen de tydeligvis har veldig behov for.

Powered by Labrador CMS