Journalistprisen 2022 gikk til Aftenposten og Bergens Tidende. Nå har Norsk presseforbund vedtatt endringer i statuttene for prisen.
Foto: Marte Vike Arnesen
Gjør endringer i Den store journalistprisen – vil skille seg mer fra Skup-prisen
– En pris for alle typer medier.
Styret i Norsk Presseforbund har på sitt siste styremøte den 9. desember oppnevnt en ny jury og besluttet endringer i statuttene for Den store journalistprisen.
– Jeg tror dette kan bli bra. Det er viktig for oss å markere denne prisen og at den skal henge veldig høyt, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, til Journalisten.
Den store journalistprisen har blitt utdelt siden 1991 med formål om å hedre og oppmuntre til høy kvalitet i mediene, uavhengig av sjanger. Den deles ut av Norsk presseforbund, og bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, TV 2 og NRK.
– Åpen for alle mediene
Statuttene for prisen har nå blitt endret for å understreke at prisen er åpen for alle typer medier og sjangre.
I 2021 vant Aftenpostens «Pendlerboligene» og Bergens Tidende «Salget av Bergen Engines» både Skup-prisen (eller Skup-diplom) og Den store journalistprisen.
– Vi har sett over flere år at vi får inn de samme nominasjonene og forslagene som det som blir vurdert til Skup. Det er selvfølgelig naturlig, men vi ønsker å tydeliggjøre at dette er en pris som er mulig å oppnå for alle typer medier og sjangre, sier Floberghagen.
Styre i Norsk Presseforbund ønsker å formidle at Den store journalistprisen ikke er en metodepris for undersøkende journalistikk slik som Skup-prisen. Journalistprisen skal skal hedre alle områder av journalistikken, både fra lokale medier, nisjemedier og nasjonale medier.
– Det er viktig at Den store journalistprisen skal berømme den beste journalistikken. Nasjonale medier får størst oppmerksomhet, så vi ønsker å fremme mangfoldet og bredden i mediene og den høye kvaliteten som mange strever etter, sier Floberghagen.
Nytt styre
Nytt etter endringene i statuttene er også at juryen kan nominere finalister til prisen.
– Dette er for å fremheve de gode prosjektene som juryen sitter og vurderer, sier Floberghagen.
I tillegg kan juryen oppnevnes for to år av gangen istedenfor fire. Jurymedlemmene kan nå dessuten maksimalt sitte i seks år.
Dette er juryen 2023-2025:
- Eivind Ljøstad, Fædrelandsvennen (NR), juryleder
- Helle Aarnes, Aftenposten (NJ)
- Kathrine Strøm, Hamar Arbeiderblad (MBL)
- Anne Hafstad, Sykepleien (Fagpressen)
- Rima Iraki, NRK
- Bent Skjærstad, TV 2