Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier de nye retningslinjene er et lite steg inn i et stort område.

Kunstig intelligens

NRK innfører nye retningslinjer etter «kabelgate»

– Vi skal aldri benytte oss av KI-genererte bilder eller video som fremstår som reelle.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidlig i oktober publiserte NRK en nyhetsoppdatering om at strømprisene var forventet å falle. Oppdateringen var illustrert med et bilde av strømmaster, med påfølgende bilde-byline: «Generert av Midjourney (AI)».

Bildet var altså generert av et program, som ved hjelp av kunstig intelligens (AI eller KI), lager bilder basert på tekstbeskrivelser. Som Journalisten omtalte i oktober ble illustrasjonen erstattet med et NTB-bilde av lignende strømmaster senere samme dag.

Nye retningslinjer

Daværende programredaktør i Nyhetsdivisjonen, Espen Olsen Langfeldt, kunne den gang fortelle at illustrasjonsbildet ble publisert ved en feiltakelse. Hendelsen har fått navnet «kabelgate» internt i NRK.

Strømkabel, kabelbilde, AI, KI
Slik så det ut da NRK ved en feil publiserte at KI-generert bilde av en linjegate.

Delvis som følge av publiseringen har NRK nå besluttet å innføre nye retningslinjer for bruk av bilder og video generert av kunstig intelligens. Det forteller etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten.

– KI-genererte bilder skaper store utfordringer for mediene med tanke på faktasjekk, troverdighet og verifisering. Det er store temaer, sier Kalbakk.

Ikke realistiske bilder

De nye retningslinjene til NRK tar utgangspunkt i at det for journalister kan være lett å feilaktig bruker KI-genererte bilder som ser ut som fotografier, eller å bruke KI-genererte illustrasjonsbilder i saker der det ikke er gode fotografier tilgjengelig.

– Vi tar dette på alvor og har laget et utkast på enkle retningslinjer som tar utgangspunkt i Vær varsom-plakatens punkt 4.11. Som hovedregel skal vi aldri benytte oss av KI-genererte bilder eller video som fremstår som reelle, sier Kalbakk.

Kjøreregel nummer to for NRK handler om at dersom KI-genererte bilder unntaksvis brukes, skal de ikke fremstå som fotografi-lignende og de skal være tydelig merket, ifølge Kalbakk.

– Det hender vi lager saker om KI-teknologi, og da er det naturlig å vise det frem. Og så kan det være saker uten fotografier hvor illustrasjoner kan være et bærende element, sier han.

Tydelig merking

Det viktigste kravet er, ifølge Kalbakk, at bilder og video tydelig merkes. Samtidig handler de nye retningslinjene om at KI-genererte bilder skal rødmerkes i bildebaser og arkiver.

Retningslinjene har allerede vært gjennomgått i et redaktørmøte i NRK, og Kalbakk forventer at de vedtas i et nytt møte tirsdag neste uke.

– Hvorfor har dere ikke laget retningslinjer for tekst generert av kunstig intelligens?

– Dette er først skritt vi tar på et stort område. Det er jo en god del KI i bruk allerede. Den sjarmerende oversetter-stemmen vi har når NRK TV går på radio er jo kunstig intelligens. Så dette er ting vi må diskutere og nesten komme tilbake til, sier etikkredaktøren.

– Så det blir ingen ny «kabelgate» med det første?

– Man kan aldri love noe, men dette vil redusere risikoen betraktelig.

Under NONAs årskonferanse på mandag, var også kunstig intelligens et tema. Ikke minst hvordan teknologien ville påvirke redaksjonene.

Powered by Labrador CMS