Rolf Johansen, leder av Norsk Journalistlag i NRK, er fornøyd med at NRK ikke lenger skal lage Sophie Elise-podkasten.
Rolf Johansen, leder av Norsk Journalistlag i NRK, er fornøyd med at NRK ikke lenger skal lage Sophie Elise-podkasten.

NRK og Sophie Elise

– Glad for at NRK ryddet opp

Det bør ikke gis unntak fra presseetikken, mener leder for Norsk Journalistlag i NRK..

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld sendte Sofie Steen Isachsen (Sophie Elise) og Fetisha Williams ut en pressemelding som slo fast at de avslutter podkast-samarbeidet med NRK.

Etter mye kritikk har NRK landet på at de kommersielle bindingene til de to påvirkerne er for omfattende til at det kan kombineres med løpende podkastproduksjon for statskanalen.

Unntak fra presseetikken

Leder for Norsk Journalistlag i NRK, Rolf Johansen, sier til Journalisten at problemet med kontrakten til Isachsen og Williams, er at de fikk unntak fra det presseetiske regelverket, og begrensninger som andre kommersielle aktører har fått.

Therese Johaug har for eksempel et klesmerke, og har kommentert VM. Da er det et tidsrom hun ikke kan reklamere for produktet sitt, og hun må frigi seg fra kommersielle bindinger i en periode. Hun får altså en slags karantene før og etter kontrakten, som er vanlig praksis, sier han.

Isachsen og Williams har imidlertid kunnet opprettholde vanlig kommersielt virke ved siden av NRKs plattformer, og har dermed fått et unntak fra presseetikken, sier Johansen.

– Feil hele veien

Unntaket har betydd at de to påvirkerne også har fått unntak fra NRKs tolkning av Vær varsom-plakaten, ifølge Johansen, som sier at NJ i NRK har ment at samarbeidet har vært feil hele veien.

– Det bør ikke være noen unntak. Men nå har NRK ryddet opp, og det er vi glade for, sier han.

Johansen mener det er riktig at Isachsen og Williams fikk valget om å holde seg til regelverket som andre eksterne, eller å avslutte kontrakten.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. Rolf Johansen sitter også i Journalistens styre.

Powered by Labrador CMS