Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke i Brennpunkt.
Brennpunktsak ruller videre i internasjonal presse
Samarbeider med britiske og nederlandske medier om å avsløre omfanget av giftskandale.
I etterkant av av dokumentaren NRK Brennpunkt fikk årets SKUP-pris for, «Mitt Skip er lastet med…», om giftig avfall og Vest-Tank ulykken i Sogn og Fjordane i 2007, har journalistene bak fått i gang et stort internasjonalt samarbeid for å avdekke mer.
Etter den første dokumentaren om saken koblet Brennpunkt-journalistene seg opp mot den nederlandske avisen Volkskrant, og senere britiske BBC og The Guardian, for å avsløre mer rundt den internasjonale råvarhandleren Trafiguras rolle i giftdumping i flere land.
– Vi hadde å gjøre med en aktør som er såpass stor og aggressiv, og kjent for å legge press på de som prøver å publisere saker om dem, at vi var nødt til å jobbe sammen med andre for å klare dette, forteller Kjersti Knudssøn i Brennpunkt.
Hun produserte den prisvinnende dokumentaren sammen med Synnøve Bakke.
Rettslig trusler i England
I den prosessen har NRK valgt og publiserer en rekke dokumenter i saken, deriblant den såkalte Minton-rapporten, som Trafiguras advokater, det britiske firmaet Carter-Ruck, har innhentet rettslige forbud mot at britiske medier kan publisere,
Tirsdag forsøkte Carter-Ruck, som spesialiserer seg på injuriesaker, å forby The Guardian i å rapportere stortingspolitikerens Paul Farrells spørsmål om saken i Underhuset. Etter at saken spredde seg som ild i tørt gress på internett, og to blogger beskrev saksdetaljer som The Guardian ikke kunne rapportere av rettslige hensyn, frafalt Carter-Ruck rettskjennelsen som forbød avisen å rapportere saken.
NRK har også lagt ut kjennelsen mot britiske medier, en kjennelse Knudssøn sier de fikk fra dem som jobbet for Trafigura i Norge.Vogt&Wiig og PR-byrået Kreab&Gavin Anderson har håndterte all kommunikasjon for selskapet.
- Trafigura vår kilde
– Trafigura var vår kilde på at Guardian var stoppet i retten. De håpet sikkert at vi ville la oss skremme av kjennelsen, sier Brennpunktjournalisten.
Det er ikke uten risiko at NRK Brennpunkt har publisert de dokumentene britiske medier ikke har kunnet gjengi da injurieturisme er en kjent utfordring for alle medier i dagens globaliserte verden, noe Journalisten tidligere har beskrevet her.
– Vi varslet allerede ved første kontakt med Trafiguras representanter at vi kom til å legge all kommunikasjon på nett. Det var måten vi valgte å håndtere det på siden all kommunikasjon gikk gjennom PR- og advokatfirmaet. Og det svarte bare i veldig generelle vendinger det ikke ga mening å bruke i selve produksjonen, forklarer Knudssøn.
Møtte Guardiansjefen i Bergen
Samarbeidet med The Guardian ble til da Brennpunktjournalistene møtte den britiske avisens sjefredaktør Alan Rusbridger under Mediedagene i Bergen i våres.
– Det var Brennpunkt som avslørte at dette var en internasjonal sak om vasking av bensin og penger og ikke bare om giftavfall, men det har vært som å jobbe i et kollegium, sier hun om det internasjonale samarbeidet.