– For deg er Russland stengt

Utvisningen av Guardians Moskva-korrespondent speiler FSBs politikk, mener analytiker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

The Guardians faste korrespondent i Moskva fikk et kort møte med landet da han i går vendte tilbake til Moskva fra London, der han har bidratt til avisas dokumentarbok om WikiLeaks. Luke Harding ble anholdt og utvist fra landet etter 45 minutter på celle på flyplassen. Passet fikk han først tilbake i kabinen.

– Russland er stengt for deg, skal en tjenestemann i etterretningstjenesten FSB ha sagt til Harding.

Skjerpet

De fleste observatører regner med at korrespondenten ble nektet gjeninnreise fordi han har deltatt i publisering av wikilekkasjer der Vladimir Putin kommer dårlig ut. I en av diplomatlekkasjene antas det at Putin på forhånd kjente til planene om å likvidere den russiske opposisjonelle Aleksander Litvinenko i London.

Harding har også vært i klammeri med russiske myndigheter for sin dekning av konfliktene i Kaukasus, og ble kortvarig anholdt i fjor.

Nettstedet Agentura.ru skriver i dag at mange utenlandske pressefolk er blitt fratatt retten til å arbeide i Russland det siste tiåret, etter at 1990-årenes åpenhet ble reversert av FSB og den politiske ledelsen. Den strenge holdningen har samtidig skjerpet selvsensuren, noe Harding har gitt tydelig uttrykk for at han ikke vil være med på.

«My expulsion still a mystery. but it seems Kremlin people more scared of me than I am of them», skriver Harding på Twitter.

Powered by Labrador CMS