Mitt 2020:

NRK-journalist Hallvard Sandberg med barna Odin og Freya, som har hjulpet pappa med å illustrere viruset.

Hallvard Sandberg brukte all sin tid på korona og nådde maksgrensa på søvnmangel

– Det er ikke en pliktfølelse, det er en ren glede, sier NRK-journalisten.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Allerede lenge før det var et kjempebehov for det, brukte jeg mye tid til å tenke over dette, lese om det, og sette meg inn i det. Så da det plutselig ble et kjempebehov, da hadde jeg en hel sekk med ferdig tygde tanker, sier Hallvard Sandberg til Journalisten.

Litt ved en tilfeldighet, men også på grunn av et stort engasjement, ble Sandberg den personen mange har forbundet med NRKs koronasendinger i år.

Tidligere denne måneden ble han hedra av NRK for formidlingsevnene sine i forbindelse med koronapandemien.

Til vanlig jobber han mye med videnskapsformidling som reporter i NRK Nyheters utenriksredaksjon, og skriver særlig om romfart og astronomi.

Han har også tidligere skrevet om pandemier og sykdomsutbrudd, men at han interesserte seg så tidlig for koronaviruset handler blant annet om at han har familie i Kina, og derfor fulgte tidlig med på utviklinga der.

– Alt var et eneste «rush»

Så da viruset kom til Norge ble han snart å se på skjermen i timesvis hver dag, mens han kommenterte virusutbruddet. I tillegg kommenterte han i radiosendinger og skrev saker for NRK.no.

– Da hadde jeg allerede satt meg inn i hvordan beskytte seg mot dette viruset, hva dette viruset er, og hva er det som har skjedd. Alle de helt grunnleggende greiene, sier NRK-journalisten.

Mellom mars og mai gjorde han omtrent ingenting annet enn å tenke på, lese om, snakke om, og lage journalistikk om korona. Han jobba omtrent døgnet rundt og stod opp om natta for å lese ny forskning om koronaviruset, som Medier24 også skrev om i april.

– Det var periode hvor absolutt alt gikk i ett, hvor alt bare var et eneste svært «rush». Jeg brukte all tida jeg hadde, nådde maksgrensa på søvnmangel, og det var egentlig teit hvordan jeg kjørte på, men det var der jeg var, sier Sandberg, som heller ikke har lagt jobben på hylla så veldig mange ganger senere i år.

– Hvordan har du klart å holde det gående?

– Det er jo vanvittig interessant! Det er en følelse av stor endring, at du vet at hendelsen vi går gjennom kommer til å havne i historiebøkene. Den kommer til å ha en påvirkning på så mange mennesker og på egen nasjon - og det er viktig for folk, sier NRK-journalisten, som også er opptatt av NRKs særskilte samfunnsoppdrag.

MITT 2020:

  • Journalisten oppsummerer 2020 med å snakke med et knippe mediefolk om hvordan deres år har vært – på godt og vondt.
  • I dag: NRK-journalist Hallvard Sandberg.

– I og med at vi finansieres gjennom skatteseddelen har vi noen spesielle krav til oss. Den pliktfølelsen kjenner jeg veldig på, og er veldig stolt av å jobbe i NRK. Her hadde jeg også blitt satt i en synlig posisjon, så jeg måtte ikke svikte på det oppdraget.

Sandberg har hele tida vært opptatt av at han langt ifra er noen koronaekspert.

Han er bare genuint interessert i mye forskjellig, og setter seg grundig inn i det han først begynner å undersøke – om det handler om jordskjelv, romfart, flyulykker, eller virus. Ikke som en plikt, men fordi han får en driv av å finne svaret.

– Som et eggeskall

Siden mars er det bare i to korte perioder han har følt at han er på jobb, forteller han, resten av tida har det føltes mer som en hobby.

– Jeg blir genuint kjempeinteressert i å finne svar på ting, fordi det er behov for at noen har svaret. På samme måte blir jeg kjempefrustrert om jeg ikke finner svaret. Det er ikke en pliktfølelse, det er en ren glede, sier Sandberg, som beskriver forskjellen på seg selv og de som faktisk er eksperter slik:

– Jeg har såvidt noen kunnskaper, som et eggeskall, mens ekspertene har egget også. Så får jeg hjelp av ekspertene til å dykke inn i plommen når det er nødvendig. Og gjøre skallet også litt tykkere etter hvert.

– Hvordan har dagene og ukene vært i det siste sammenlikna med i begynnelsen?

– De har vært mye mer avslappa. Det er mye enklere når jeg er permanent på hjemmekontor, sier Sandberg, som nå går direkte på både TV og radio hjemmefra.

Bare når han skal på Dagsrevyen drar han inn til NRK-bygget på Marienlyst i Oslo. Der skal han også ta noen deskvakter i jula.

– Så du har ikke 12-timersdager og veldig lite søvn nå lenger?

– Å, jo. Det har jeg nok. Jeg sover ikke så mye. Men jobben nå er mye å snakke med folk, og mindre produksjon og tilstedeværelse i programmer.

– Betydd veldig mye

– Hva har vært det beste med 2020?

– Det beste er alle de positive tilbakemeldingene jeg har fått fra folk om at jeg gjør en viktig innsats, både fra folk som kommer bort på gata, folk som kommenterer i sosiale medier og sender e-post. Det har vært en glede og betydd veldig mye.

– Hvordan har det vært å få en sånn kjendisstatus, eller hva man skal kalle det?

– Det er helt greit, nordmenn er jo sånn at de plager deg jo ikke. Men man får et nikk og et smil og et par ganger kommer bort til meg og sier de synes gjør det bra.

– Hva har vært det verste med året?

– Det er mye som har vært negativt, men det verste synes jeg var skuffelsen når det gikk politikk i kampen mot viruset. Når vi ikke er enige lenger, når ikke formålet ved det hele er reint og greit, men at det blir mer og mer konspirasjonsteorier, mer og mer politisering i det. Det synes jeg er trist, sier Sandberg, og legger til:

– De som kommer kommer med konspirasjonsteoriene sine, de som hater, de er så veldig høylytte.

– Tror du vi vil få noen av de samme typer opptøyer som har vært i andre land i Europa, med demonstrasjonstog og liknende?

– Nei, det toget har nok gått, for å si det sånn. Hadde vaksinen vært et år unna nå, så kanskje, men nå er vaksinen så nært forestående, at lufta nok har gått ut.

– Trist at alt går over

– Apropos vaksine, hvordan ser du for deg tida framover nå, i 2021 og tida som kommer?

– Kjedelig! utbryter NRK-journalisten og ler, høyt.

– Det blir jo kjempebra, men for oss virusjournalister er det jo trist at alt går over. Hva skal vi gjøre nå, liksom?

– Det blir kanskje litt mer romfartsjournalistikk på deg framover da?

– Ja! Det er det det blir, og det blir så bra! Når alle er skikkelig møkkalei av den pandemien, så er det ganske mye spennende som skjer innen romfarten. Det er jo det jeg har tenkt å beite på til jeg går av med pensjon. Da blir det månen og mars.

Powered by Labrador CMS