Typografer må gå i Harstad Tidende
Typografene i Harstad Tidende får i løpet av et par timer vite hvem av dem som må gå. Ledelsen har varslet at fem av avdelingens 12,5 årsverk skal bort.
I tillegg fjernes en stilling på kundesenteret. De tillitsvalgte ble innkalt til møte nå klokka 11. Der får de forhåndsinformasjon om bedriftens vurderinger med hensyn til hvem man velger å si opp. Deretter vil en og en typograf få beskjed om sin framtid i separate møter med ledelsen.
– Det er en tøff dag, men samtidig er mange glad for å få en konkret avklaring. Dette er en prosess som har pågått over flere år og folk er ganske slitne, sier grafisk klubbleder, Håvard Aas til Journalisten.
Ingen konsekvenser
Administrerende direktør Mona Kristine Rosvold begrunner oppsigelsene med en vanskelig økonomisk situasjon.
– Vi har kostnader som øker mer enn inntekter og må dimensjonere organisasjonen slik at vi fortsatt kan være sterk i den redaksjonelle satsingen vår og i markedssatsinga, sier Rosvold til NRK Nordnytt. Hun hevder at nedbemanningen ikke får noen konsekvenser for avisa.
Det er ikke Aas så sikker på.
– Med så store kutt er det en fare for at det går ut over produksjonen, sier Aas, som også misliker at kuttene nesten ensidig rammer typografene.
Ansiennitet
Typografene mener det er riktig å følge ansiennitetsprinsippet og bedriften har signalisert at den ønsker å legge vekt på kompetanse.
– Men vi vet ikke om vi har fått gjennomslag for vårt syn. Det vil vi først få vite i løpet av dagen.
Fellesforbundet, som typografene er organisert i, har foreløpig ikke vært direkte inne i prosessen. Men så fort oppsigelser foreligger vil det være aktuelt.
– Kommer dere til å forfølge oppsigelsene rettslig?
– Foreløpig vet vi ikke hvem som sies opp. Når vi vet det, er neste steg i prosessen å avklare om noen mener seg usaklig oppsagt. Dette må vi ha en avklaring på i løpet av uka, sier Aas.
Dårlige pakker
Han er ikke spesielt imponert over den nedbemanningsprosessen som har vært gjennomført. Bare en typograf og en ved kundesenteret sa ja til sluttpakke og det skyldes først og fremst et dårlig tilbud, mener Aas.
– VG klarte å nedbemanne 100 uten oppsigelser, mens Harstad Tidende ikke klarer noen få årsverk. Hvis bedriften ønsker å kjøpe seg vekk fra ansiennitetsprinsippet, som sluttpakker i realiteten handler om, må man legge mer på bordet en seks måneders etterlønn.