NJ-nestleder Hege Fagerheim sier fagforeningen skal konsolidere og bli større, ikke miste medlemmer.

Dette er medlemmene NJ-ledelsen ønsker å kjempe om

– Vi vil hvert fall ikke bli mindre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pådriverne bak forslaget om å endre medlemskriteriene i Norsk Journalistlag (NJ) frykter for lav rekruttering. Samtidig ønsker ledelsen å favne bredere i de store mediehusene, og dersom kriteriene blir endret på landsmøtet i 2023 er scenen duket for en kamp om fagforeningsmedlemmer.

NJ-nestleder Hege Fagerheim sier til Journalisten at blant andre Filmforbundet er en fagforening uten tariffavtale med NRK, som har medlemmer som også kan være aktuelle for Norsk Journalistlag.

– Vi ønsker ikke å utfordre andre fagforeningskollegaer, men når det for eksempel kommer inn nye, synes vi at vi godt kan rekke opp hånda, sier NJ-nestlederen.

Hun presiserer overfor Journalisten at NJ ikke ønsker å ta medlemmer fra andre fagforeninger, og at de først og fremst er interessert i arbeidstakere som ikke nødvendigvis har en klar fagforening.

Filmforbundet, Nito og Tekna er tre fagforeninger som har medlemmer som også kunne ha vært aktuelle for NJ.

Redd for steile fronter

Det er blant nyansettelser i de store mediehusene, som NRK og TV 2, at tilhengerne av endrede medlemskriterier i NJ er redde for ikke å kunne rekruttere med dagens vedtekter.

I tillegg frykter man å miste eksisterende medlemmer. Mange som jobber med regi, produksjonsdesign, skriver manus og jobber med sosiale medier for fiksjon, er allerede medlemmer hos NJ.

– Jeg er litt redd for at de oppfatter frontene internt i NJ som krasse. Hvis de som jobber rent journalistisk er veldig opptatt av at NJ kun er for dem, er vi redde for noen vil gå til en annen fagforening. Vi vil i alle fall ikke bli mindre. Vi skal konsolidere oss og bli større, sier Fagerheim.

Hun understreker at NJ er størst i flere virksomheter, men at det i mediehus der det blir flere og flere ansatte i nye funksjoner, så vil størrelsen på fagforeningen ha mye å si.

– Da vi streika i NRK i 2018 for eksempel, var det tidvis umulig å se at det var streik. De dundra på med arkivmateriale, ting lå klart til publisering og de satte i gang andre folk til å redigere råopptak som våre folk hadde gjort. Vi er solide noen steder, men når bransjen endrer seg må også vi endre oss, sier hun.

Gråsoner

Det er i disse «gråsonene» NJ-nestlederen ønsker å hente nye, og beholde gamle medlemmer. Samtidig er det i krysningspunktet mellom journalistikk og innholdsproduksjon flere av kritikerne er skeptiske til utvidelse av medlemskriteriene.

– Det er jo litt av poenget å fange opp de i gråsonene. Av og til jobber flere teknologer på et stort rigg med ordentlig tradisjonell journalistikk. Man kan jobbe slik i månedsvis, og da er det ingen tvil om at man jobber redaksjonelt, selv om det kun er journalistene som er medlem av NJ. De andre har kanskje ikke tenkt at de kan være med i NJ, men det kan de, sier Fagerheim.

Da Journalisten var til stede på NJ Oslo sitt årsmøte tidligere i oktober, understreket også Fagerheim at dersom ikke NJ får medlemmer til å føle seg hjemme i organisasjonen, vil de kunne forsvinne til andre fagforeninger.

– Så hvem er de nye medlemmene som eventuelt kommer inn i 2023?

– Det bestemmer vi selv. Men det er i alle fall ikke influensere og kommunikasjonsrådgivere.

Dette diskuteres

  • Et utvalg har vurdert vedtektene til Norsk Journalistlag (NJ), og innstilt flere endringer overfor landsstyret for å i større grad speile bredden i medlemsmassen.
  • Utvalget har også innstilt at NJ skifter navn, og pekt på navnet Medieforbundet som en løsning som ivaretar viktige hensyn.
  • Utvalget foreslår endring fra dagens tekst om at «Medlemskap i NJ kan innvilges for alle som arbeider med journalistikk, eller bidrar til redaksjonelle produkter», til «Alle som arbeider med redaksjonelt innhold og alle som bidrar til dette, kan bli medlem i NJ».
  • Flere medlemmer av utvalget foreslår en ytterligere utvidelse av teksten: «Alle som arbeider i en redaktørstyrt medievirksomhet, samt alle som lager eller bidrar til innhold i redaktørstyrte medier, kan bli medlem i NJ».
  • Det ytterliggående forslaget åpner for at flere kan bli medlem, for eksempel ansatte innen IT-drift og utvikling, content marketing-avdelinger eller administrasjon i redaktørstyrte medier. I prinsippet vil alle som jobber i NRK-systemet kunne bli medlemmer, ifølge dette forslaget.
  • Også det ytterliggående forslaget avgrenser NJ tydelig mot kommunikasjonsbransjen, ifølge forslagsstillerne.
  • Organisasjonen tar endelig stilling til endringsforslagene ved landsmøtet 2023.
Powered by Labrador CMS