Nestleder Hege Fagerheim og leder Rolf Johansen i NRKJ, snakker med juridisk direktør Olav Nyhus i NRK, før forhandlingene starter. Foto: Kristine Lindebø

I dag starter NRK-forhandlingene

– Deltar i et verdensmesterskap, men lønnes som om vi var med i kretsmesterskap, sier NRKJ-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag startet lønnsforhandlingene i NRK, og de fem fagforeningene leverte sine krav til NRK på Marienlyst i Oslo.

– Våre medlemmer leverer i verdensklasse. Vi deltar i et verdensmesterskap, men vi lønnes som om vi var med i et kretsmesterskap. Det er ikke bærekraftig og ikke framtidsretta, og det må det bli slutt på.

Det sier leder i Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ) Rolf Johansen til Journalisten før møtet starter. Han er tydelig på at fagforeninga, som organiserer over 1.700 av NRK-journalistene, har høye forventinger til årets oppgjør.

– Forventer høyt kronetillegg

– Nå så vi i natt at Mediebedriftenes Landsforening, avisene og TV 2, landet på et veldig bra oppgjør. Det forventer vi også. Våre medlemmer forventer et høyt kronetillegg i år og det er vi nødt til å levere, sier Johansen, men vil ikke gå inn på kravene i detalj.

På møtet var representanter fra NRK og de fem fagforeningene i NRK: Norsk Tjenestemannslag (NTL), Norsk Journalistlag (NJ), Nito, Tekna og NRKs tverrfaglige forening (TF).

Fagforeningene overleverer i løpet av fredagen sine krav til årets mellomoppgjør, i tur og orden. I år forhandler man kun om kroner og øre, ikke om andre bestemmelser i arbeidsavtalen, slik som i hovedoppgjørene.

Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, har tro på at de blir enige.

– Vi har som mål å komme til enighet, så det er mitt tro og håp og vår klare ambisjon, sier han til Journalisten.

Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK (t.h.) hilser på fagforenings-representantene når de ankommer. Her NRKJ-leder Rolf Johansen (midten), og i bakgrunnen nestleder i NJ Dag Idar Tryggestad. Foto: Kristine Lindebø

– Klare om vi må

I fjor ble det brudd mellom NJ og arbeidsgiverforeningen Spekter, som NRK er medlem av, og dermed gikk 1.700 NRK-journalister ut i streik.

De ville ha en forsikring om journalistenes kompetanse, at tilkallingsvikarene skulle likebehandles lønnsmessig med andre ansatte, samt at lønnsgapet mellom NRK og resten av mediene skulle reduseres.

Etter åtte dager i streik, ble partene enige. NJ-medlemmene fikk et tillegg på 18.100 kroner og gjennomslag for kravene om kompetanse og behandling tilkallingsvikarer, og NRK-journalistene kunne dra tilbake på jobb.

Både NRKJ-leder Johansen og juridisk direktør Nyhus, tror og håper de unngår en streik i år.

– Vi går alltid inn i forhandlinger med et utgangspunkt om at vi skal komme til enighet lokalt, og slippe både Riksmeklingsmann og streik, men vi er klare hvis det blir nødvendig. Men vi håper selvfølgelig at det ikke skjer, sier Johansen.

– Jeg håper vi ikke skal få noen gjentakelse av fjoråret. Det var noe vi åpenbart måtte gjennom i fjor, men jeg er glad for at vi har lagt det bak oss. Så skal vi sørge for at det blir en fornuftig lønnsutvikling, sier Nyhus.

På 31. plass

NRK-journalistene tjener i gjennomsnitt 605.348 kroner, ifølge lønnsstatistikken for 2018, som kom tidligere denne måneden. Med det ligger de på 31.-plass på statistikken, opp én plass fra i fjor.

Journalistene i statskanalen hadde tilsynelatende høy lønnsvekst på 4 prosent i fjor, hvis man ser på utviklingen hos identiske personer, og 3,4 prosent hvis man sammenligner endring i bedriftenes gjennomsnittslønn.

Dette skyldes at journalistene der ikke lenger får dekket NRK-lisensen, men at de i fjor fikk en lønnsøkning som tilsvarer dette beløpet.

Trekker vi fra denne summen, hadde man i NRK i snitt en lønnsvekst på 2,9 prosent – som er like over samfunnsramma, altså avtalen mellom NHO og LO om hva den generelle lønnsveksten i samfunnet bør være.

Powered by Labrador CMS