Leder Richard Aune i Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ) tok på seg streikeskjorta hos Riksmekleren. Foto: Kristine Lindebø

Siste: 1.700 NRK-journalister går ut i streik

Brudd i meklingen hos Riksmekleren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha meklet hele mandag og i hele natt hos Riksmekleren ble det tirsdag brudd mellom Norsk Journalistlag (NJ) og arbeidsgiverforeningen Spekter, som NRK er medlem av.

Dermed går 1.700 NRK-journalister ut i streik fra tirsdag klokken 13.01.

– Vi må beklageligvis meddele at det blir streik i NRK. Vi går ut i streik med klart mål, å få oppfylt kravene våre. Vi mener kravene er moderate og legitime, sa leder Richard Aune i Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ) da han kom ut fra Riksmekleren.

Aune tok på seg den røde streikeskjora da han kom ut.

– Vi har ikke blitt møtt på noen av våre tre helt sentrale krav, Aune.

NRKJ ønsket en forsikring om journalistenes kompetanse, at tilkallingsvikarene skal bli likebehandlet med de andre ansatte med tanke på lønn, samt at lønnsgapet mellom NRK og resten av mediene skulle reduseres.

– Rettigheten som går på kompetanseheving er den samme rettigheten alle andre i mediebransjen hag gjennom MBL-området. Det er en sikkerhet for våre medlemmer om at man ikke skal gå ut på dato på kompetansen sin, sa Aune.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter og juridisk direktør Olav Nyhus i NRK. Foto: Kristine Lindebø

Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK beklaget at det var umulig å bli enige med NJ i NRK.

– Det er umulig å komme til en løsning der vi er nå. Vi har imøtegått dem så langt det har vært forsvarlig, sa han til pressen.

Han kunne ikke si noe konkret om hvilke konsekvenser streiken vil få, eller hvor lenge den kan komme til å vare.

– Den vil få konsekvenser, men vi vil komme tilbake til det i løpet av dagen.

– Lønn hovedutfordring

Ifølge mekler Torkjell Nesheim var det de økonomiske spørsmålene som har vært vanskeligst.

– Det har vært andre punkter vi også har diskutert, men lønnsforhold har vært hovedutfordringen, sa han til pressen.

Fagforeningene fikk et forslag til løsning fra Spekter. NJ godkjente ikke forslaget, mens LO-foreningene NTL og MFO kom til enighet med NRK hos Riksmekleren. Dermed blir det streik blant 1.700 journalister, og ikke de 614 LO-organiserte.

NJ og arbeidsgiverforeningen Spekter, som NRK er medlem av, møttes til oppstart av mekling hos Riksmekleren mandag klokken 10.00.

Forhandlingene har i hovedsak dreid seg om at NJ i NRK vil tette avstanden til lønnsnivået i andre store norske mediehus. Dette gapet er ifølge NJ på 110.000 kroner. Det har også handlet om kompetansekrav og rettigheter for tilkallingsvikarer.

Mekler Torkjell Nesheim hos Riksmekleren. Foto: Kristine Lindebø

Journalister i NRK tjener i gjennomsnitt 585.544 kroner, ifølge lønnsstatistikken som kom tidligere i vår. Med det havner de på 32.-plass på statistikken.

Lønnsoppgjøret i NRK startet mandag 16. april, men forhandlingene førte ikke frem. De lokale partene, NJ i NRK hadde til slutt et krav på 19.500 og NRK et tilbud på 11.500. Etter tre timer på overtid ettermiddagen fredag 20. april, sa NRK stopp. Da så arbeidsgiversiden ingen grunn til å fortsette forhandlingene.

For to år siden gikk også NRK-oppgjøret til mekling hos Riksmekleren. Da ble det enighet 12 timer på overtid, og unngikk altså streik.

De lokale partene, NRKJ og NRK gikk fra hverandre i de lokale forhandlingene for en uke siden med et krav på og et tilbud på 11.500.

Journalisten oppdaterer saken.

Powered by Labrador CMS