MORGENRUTINEN:

Morten Klaussen er journalist i Helgelendingen. Foto: Snorre Sjøvoll

Morten Klaussen bruker mest fantasi, sunn fornuft og folkeskikk i jobben som journalist i Helgelendingen

Og irriterer seg over klikkhoreri.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Morten Klaussen er journalist i Helgelendingen.

Her kan du lese flere Morgenrutinen

– Kaffe eller te?

Kølsvart kaffe, og masse av det, spesielt om morgenen.

– Hva har du på nattbordet?

"Å, Ø, Æ", av Knut Nærum. Perfekt å lese på senga med en rekke korte tekster. I tillegg leser jeg biografien om Alexander Hamilton av Ron Chernow, men jeg hadde blitt liggende våken altfor lenge ut på natta om jeg hadde lest i den på senga.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

Jeg skal innrømme at hjernen går litt sakte før jeg har fått i meg nok kaffe, men jeg må innom NRK, VG og en håndfull lokalaviser fra Nord-Norge for å skaffe meg en rask oversikt. I tillegg til Facebook, såklart.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

Journalist fra Mosjøen får hovedrollen i neste Star Wars-film

– Hvor leter du etter gode saker?

De kan dukke opp overalt, så det gjelder bare å holde øynene oppe. Jeg bruker kanskje spesielt nettverket mitt og Facebook, men det ligger mye godt stoff i å bare undre over ting man lurer på selv.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

Det hadde vært veldig interessant å få intervjue Kim Jong-un for å få et innblikk i hvordan han tenker og ser på verden. Språket hadde kanskje blitt en utfordring, så alternativt kan jeg gå for Harry Redknapp for å få sanket inn gode fotballhistorier.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

De fleste oppfølgingsspørsmål er viktige, jeg liker spesielt «hva mener du med det», men «hvorfor» er jo også en god, gammel klassiker. Og så kan man plukke opp en del gode saker ved å be om tips når intervjuet er ferdig.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

Fantasi, sunn fornuft og vanlig folkeskikk. I tillegg til mobilen slik at jeg kan holde meg oppdatert og ringe til kilder.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

Jeg ser ofte journalistikk som inspirerer meg på ulikt vis, det kan være alt fra interessante kommentarer til gode bilder. En sak jeg umiddelbart tenker på som inspirerende er en sak av Erlend Lånke Solbu i NRK der han rett og slett lurte på hvorfor så mange oppegående folk er skeptiske til vitenskap. En godt gjennomarbeidet sak om noe jeg lurer på selv. Jeg er også veldig fan av kreative og gode måter å illustrere ting på, så vil rose NRK P3 for saken de hadde i fjor høst der de forklarte valgsystemet med kattunger og babypandaer. Rett og slett herlig!

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

Klikkhoreri. Heldigvis har det blitt mindre ille nå enn tidligere, men det er fortsatt mange clickbait-titler der ute. Og så avskyr jeg «Se hvem som var ute på byen i natt»-bildeserier.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

At man klarer å oppfylle samfunnsoppdraget på en god måte samtidig som man jobber for å fenge leserne. Vi lever i en konkurransesituasjon der det er mye som krever oppmerksomhet, da må vi jobbe ekstra hardt for å lage viktige og relevante saker. Det er også viktig at man ikke tyr til lettvinte løsninger og lar seg styre av kilder i produksjonsjaget.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

Det er vel å klare å få nok inntekter, samtidig som man beholder troverdigheten hos leserne. Jeg digger morsomme småsaker og bildeserier, men samtidig må man sette av tid og ressurser til større og samfunnsviktige saker i tillegg.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

Flere av bildene fra sammenstøtene på Gaza har festet seg. I tillegg er videoen der en reporter fra CNN står et steinkast unna tåregassgranatene som blir sluppet av israelske droner skremmende. Jeg blir imponert over journalister som rapporterer fra slike områder. Det er utrolig viktig at man viser hva som faktisk skjer, selv om det kan være risikofylt.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

Et par døgn. Men da var jeg på telttur i en nasjonalpark uten mobildekning, så det er kanskje juks. Til daglig er mobilen sjeldent lengre unna enn en armlengdes avstand.

– Når logger du av for kvelden?

Som regel alt for seint! Klokken nærmer seg ofte midnatt før jeg legger meg godt til rette for å sove.

Powered by Labrador CMS