Ingeborg Undheim og Karl Biehl er vikarer i NRK og ble sendt på sitt første utenlandsoppdrag til Hellas.

NRK UTENRIKS

NRK-vikarene dekket brannene i Hellas under ekstremvarme

Ingeborg Undheim og Karl Biehl dro på sitt første utenlandsoppdrag.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-journalistene Ingeborg Undheim og Karl Biehl har vært på sitt første jobbrelaterte utenriksoppdrag, da de forrige uke ble sendt til Hellas for å dekke de massive brannene i Athen- og Evros-området.

Mens de var der ble det spådd at en hetebølge var på vei inn mot Hellas, med temperaturer over 40 grader. Aldri før har de unge journalistene jobbet under slike omstendigheter, forteller de til Journalisten.

– Det var ekstremt varmt. Det rant svette, spesielt da vi var i nærheten av skogbrannene i nasjonalparken Dadia, sier Undheim til Journalisten.

Tom for batteri

Undheim og Biehl er vikarer i NRK, og kommer fra en rekke vikariater hos rikskringkasteren. Da de ble spurt om å dra til Sør-Europa på oppdrag nølte de ikke, selv om de visste det kom til å bli utfordrende med varmen.

– Tidligere har jeg jobbet i 20 minusgrader i Nord-Norge, og nå 40 plussgrader. Jeg syns det er gøy å prøve det ekstreme. Og så er jeg imponert over at vi fikk utstyret til å fungere. Det var vanskelig å holde både PC, mobil og kamera på, sier Biehl, som til vanlig er innenriksjournalist, men som fungerte som videojournalist i Hellas.

Turen ble likevel ikke problemfri. På grunn av varmen ble det meste av utstyret overopphetet og sluttet til tider å virke.

– Videokameraet har mange A-batterier som jeg måtte bytte ut ofte. Men jeg tenkte at de var så varme at jeg ikke turte å ha dem i lomma. Jeg så bare for meg at batterisyren kom til å smelte nedover buksa, sier Biehl.

Nettsignalet ble dessuten forstyrret på grunn av skogsbrannene. Det førte til at en av direktesendingene deres ble avbrutt.

– Jeg hørte på telefon at det var skurrete og hakkete, og plutselig hørte vi bare «bip-bip-bip». Det var litt grusomt. Men jeg fortsatte å se i kameraet og nikke i tilfelle jeg fortsatt var på direkten, noe jeg senere fant ut at jeg ikke var, sier Biehl.

Begge journalistene brukte joggesko, og synes særlig varmen samlet seg i føttene. Den ene dagen ble Undheims blodtrykk så høyt at foten hennes hovnet opp, forteller hun.

– Jeg har ikke vært i Syden på over to år, så jeg tror også det er en faktor som gjør at en kjenner ekstra på det, sier Undheim.

Til tross for intense arbeidsdager og ekstreme temperaturer, tok Ingeborg Undheim seg litt fritid til å besøke Akropolis i Aten.

Få utenlandske journalister

Det er vanskeligere å holde hodet kaldt og energinivået oppe under så høye temperaturer, forteller de to journalistene. Under de varmeste dagene var det nesten uholdbart, sier de.

– Den ene dagen i Dadia var det ganske fælt. Da følte jeg at jeg nesten ikke orket mer, sier Undheim.

– Jeg ville gjort det igjen, men kanskje prøvd å jobbe mindre intensivt og slappe mer av, sier Biehl.

Det mest utfordrende med oppdraget i Hellas var likevel å komme i kontakt med lokalbefolkningen.

– Grekerne var veldig kamerasky. Vi ønsket å snakke med vanlige folk og høre om deres opplevelse, men de skjønte ikke vår tilnærming og lurte på hvorfor vi ikke snakket med «viktige» mennesker i stedet for, sier Biehl.

I Evros var de to nordmennene omringet av greske, lokale medier som skulle dekke brannene. De to vikarene mener de ikke så andre internasjonale journalister til stede.

– Jeg syns det er veldig bra at NRK satser på klimasaker der det skjer. De lokale var overrasket over å se oss, men de syns det var kult at vi hadde en interesse for å dekke hendelsene der, sier Biehl.

Powered by Labrador CMS