Sindre Leganger ser optimistisk på at frilanserne skal få bedre betalt i framtiden. Han har vært med å utarbeide de veiledende satsene for NJ. Foto: Andrea Gjestvang
Mener frilansere bør si nei til dårlig betaling selv om det kan bety færre oppdrag
Frilanssatsene er ikke for høye, men kunnskapsnivået er for lavt, mener Sindre Leganger.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg ble ganske oppløftet av å lese oppdragsgivernes reaksjoner på frilanssatsene. Mange ser poenget, og ønsker debatten velkommen, sier frilansjournalist Sindre Leganger.
Annonse
Sammen med frilansfotograf Kyrre Lien har han vært med i siste runde av å ferdigstille de nye frilanssatsene - et arbeid NJ Frilans har holdt på med i over et år. Forrige uke skrev Journalisten at mange oppdragsgivere reagerer på nivået på satsene.
Leganger stiller seg undrende til uttalelsene til nyhetsredaktør i DN, Tor Magne Nondal. Til Journalisten sier han at «satsene gjenspeiler en svært høy totalinntekt – hvis vi sammenligner med en vanlig full stilling i redaksjonen».
– Jeg er interessert i regnestykket han baserer det på. Hva mener han da? spør Leganger.
Også lederen i NJ Frilans, OddrunMidtbø, mener DNs holdning viser liten forståelse for forskjellen mellom fast ansatte og frilansere.
– NJ satsene bygger på en gjennomsnittslønn og gir en pekepinn, men det er lønnsnivået i hver enkelt avis som vil være avgjørende for hva man lander på. Der er NJ Timepris god å bruke. I paragraf 9 i MBL-avtalen står det at honoraret skal reflektere lønnsnivået i bedriften, sier Midtbø.
Randi Øgrey, som er administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Mediebedriftenes Landsforening (MBL), skriver i en epost til Journalisten at honorar er noe som skal avtales mellom den enkelte frilanser og oppdragsgiver.
Både av hensyn til det, samt konkurranselovgivningen, ønsker hun ikke å uttale seg om nivået på satsene.
– NJ sine veiledende frilanssatser er ensidig fastsatt av NJ. MBL har selvsagt ikke vært involvert i dette arbeidet og vi stiller oss heller ikke bak disse, uttaler Øgrey.
Annonse
Frilansere har sagt i fra
«Satsene er høye» er tilbakemeldingen fra flere oppdragsgivere. Det er Leganger uenig i.
– De proffeste kundene betaler allerede satsene. Problemet er at mange ikke forstår hva det koster å drive en næringsvirksomhet. Jeg tror ikke satsene er for høye. Men kunnskapsnivået er for lavt.
– Har dere kommunisert bakgrunnen for utregningen for dårlig?
– Vi prøver å være tydelige på hva som ligger i en pris. Når vi snakker om satsene viser vi til følgeskrivet. Men hvis den man forhandler med legger «vondviljen» til, kan jeg forklare så mye jeg vil uten at det nytter.
Leganger forteller at det pågår et arbeid i flere redaksjoner for å få mer ordnede forhold for frilansbetaling. Journalisten vet at mange frilansere har gitt beskjed til oppdragsgiver om at de kommer til å benytte seg av de nye satsene fra nå av.
Vil fortsette å mase
Flere oppdragsgivere Journalisten har snakket med viser til at budsjettene ikke blir større, og at høyere satser kun vil føre til at noen få tar en større bit av kaka. Leganger er ikke bekymret for at det vil bli mindre jobb for frilanserne.
– De som gjør en jobb vil i hvert fall få ordentlig betalt for tiden de bruker.
– Men det fører jo ikke nødvendigvis til at frilanserne tjener mer?
– Jeg er veldig for at frilansere skal si nei til dårlig betaling, selv om det kan bety færre tilgjengelige oppdrag. For enkeltpersoner kan det være kjipt, men hvis vi godtar lave honorarer ødelegger vi for oss selv.
Frilansjournalisten minner om at det er frilanserne selv som sitter med nøkkelen. Hvis de klager men samtidig sier ja til lave honorarer, er det ingen makt bak kravene.
Midtbø forteller at de er i gang med kursing av egne medlemmer og klubbledere. NJ Frilans er også opptatt av å øke bevisstheten rundt prising i møtet med studenter.
Leganger påpeker at de aller fleste begynner med journalistikk fordi de vil gjøre nettopp det, og ikke fordi de er opptatt av salg. Men begge deler er like viktig, mener han.
– Vi kommer til å fortsette å mase om dette. Men til syvende og sist er det opp til oss selv.