Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Grunnen til at jeg ville bli journalist i utgangspunktet er at jeg vil dekke konfliktområder. Derfor føles det som en stor mulighet å få lov til å bli kjent med området her nede og bygge opp et kildenettverk. En annen grunn til at jeg ville gjennomføre praksisperioden her, er for å se om jeg duger som selvstendig fotojournalist, sier journalistikkstudent Magnus Paus (30).
Sammen med Marianne Mathiesen (22) har han valgt å bruke den to måneder lange praksisperioden på å lage journalistikk fra palestinske områder.
De to studentene går nå andreåret av en treårig bachelorgrad på Høyskolen Kristiania, men de har allerede rukket å plante føttene godt inne i mediebransjen.
Paus har vært ansatt i Dagbladet TV siden i fjor sommer. Dagbladet har prioritet på sakene og videoene Paus produserer under oppholdet, men han er likevel tydelig på at det ikke er arbeidsgiveren som har sendt ham til Palestina. Det har han fått til på eget initiativ, og med hjelp fra reisefølge Mathiesen.
Hun er ansatt i ungdomsorganisasjonen KFUK-KFUM, og under praksisperioden leverer hun journalistikk for KFUK-KFUM Global.
– Som journalist drømmer jeg om å jobbe utenriks, fra områder med sterke spenninger. Det er en av grunnene til at jeg ville tilbringe praksisperioden akkurat her, sier hun til Journalisten.
Opplevd sammenstøt
Gjennom jobben i KFUK-KFUM har Mathiesen jobbet tett på Palestina tidligere. Slik kom hun også i kontakt med organisasjonens samarbeidspartnere i området, som har hjulpet de to studentene med å finne steder å bo – først i Beit Sahour utenfor Betlehem, og nå i Ramallah på Vestbredden.
– Høyskolen har vært positive til at vi skulle reise, men vi har måttet forsikre dem om at vi skal holde oss trygge og at vi vet hva vi holder på med. Herfra har vi noe kontakt med arbeidsgiverne våre, men stort sett ordner vi alt selv, sier Mathiesen.
Både hun og Paus forteller at de føler seg trygge i områdene de besøker og oppholder seg i. I løpet av reisens tre første uker har det vært lite dramatikk – sett bort fra da Paus befant seg midt i sammenstøtene i nabolaget Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem tidligere i februar.
– Det blusset opp voldelige sammenstøt mellom det palestinske nabolaget, israelske bosettere og grensepoliti. Jeg ble truffet av vannkanoner og sjokkgranater eksploderte i hytt og pine rundt meg. Det var sjokkerende, men samtidig spennende å se forholdene utspille seg foran øynene mine, forklarer Paus.
Han legger til at han var forberedt på at situasjonen kunne bli voldsom, og at han hadde klare tanker om hva han ville oppnå på stedet. Sammenstøtene resulterte for Paus i en videoreportasje til Dagbladet.
– Men bortsett fra når man står midt i en mobb, behandler befolkningen oss godt her nede, sier Paus før Mathiesen legger til:
– Man føler seg trygg her, fordi alle er så hyggelige og får oss til å føle oss velkomne. Folk er interessert i og glad for å se turister, og vi blir tatt godt imot.
Annonse
– Historiene blir servert på sølvfat
I løpet av den neste halvannen måneden av praksisperioden har Mathiesen planer om å ta dagene som de kommer, og lage journalistikk ut fra det som skjer i lokalområdet. Likevel har hun ett konkret mål – nemlig å lage en minidokumentar.
Studentene reiser ikke med tolk, men de forteller at kildene de oppsøker stort sett snakker engelsk. Og hvis ikke, er det oftest folk i nærheten som gjerne hjelper til med oversettelser.
– Det er mange som vil fortelle sin historie, så det gjelder å være åpen for å lytte til folk, forteller Mathiesen før Paus legger til:
– Hvis jeg kan komme med litt selvskryt, må jeg si at evnen til å komme i kontakt med folk virkelig har lønnet seg de siste ukene. Jeg har blant annet kommet i kontakt med lokale journalister, både israelske og palestinske, og de er veldig behjelpelige. De har kunnskap om hva som skjer til enhver tid, og jeg må si at historiene blir servert på sølvfat.
Videre fortsetter Mathiesen å ta dagene som de kommer. For det meste finner hun frem til nye saker på egen hånd, basert på det som skjer i lokalområdet, men tidvis får hun også bestillinger fra KFUK-KFUM Global.
Paus har blant annet et møte med norske representanter fra UNSCO, The United Nations Special Coordinator for the Middle East Peace Process, på planen for de kommende ukene – frem til de to studentene skal hjem igjen i begynnelsen av april.
Til opplysning: Journalist Anna Stjern er også student ved Høyskolen Kristiania, men ikke samme årskull som intervjuobjektene.