Den kjente armensk-tyrkiske journalisten Hrant Dink ble drept på åpen gate i Istanbul i 2007.

Tidligere politisjefer dømt for drap på journalist i Tyrkia

Dømt til fengsel på livstid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En domstol i Istanbul har dømt to tidligere politisjefer og to eksmedlemmer av sikkerhetsstyrkene for drapet på den armensk-tyrkiske journalisten Hrant Dink.

Den tidligere sjefen for sikkerhetspolitiet i Istanbul, Ramazan Akyurek, og hans tidligere nestleder Ali Fuat Yilmazer, er dømt til fengsel på livstid for overlagt drap, og over sju års fengsel for forfalskning og ødeleggelse av offisielle dokumenter.

Yavuz Karakaya og Muharrem Demirkale, to tidligere sikkerhetstopper i Istanbul tilknyttet innenriksdepartementet, er også dømt til fengsel på livstid, mens tiltalen mot en annen høytstående polititopp ble droppet fordi saken var foreldet, melder Tyrkias statlige nyhetsbyrå Anadolu.

Den kjente armensk-tyrkiske journalisten ble drept på åpen gate utenfor avisredaksjonen der han arbeidet i Istanbul 19. januar 2007. Dink var redaktør for den tyrkisk-armenske tospråklige avisen Agos.

I juli 2011 ble en mann dømt til nesten 23 års fengsel for å ha utført selve drapet. Den da 17 år gamle Ogun Samast hadde innrømmet drapet.

Ali Oz, en tidligere høytstående ansatt i innenriksdepartementet, utstasjonert i svartehavsregionen Trabzon der Samast kom fra, ble fredag dømt til 28 års fengsel.

Mener flere er ustraffet

Dinks tilhengere og menneskerettighetsaktivister mener at de mest høytstående i politistyrken fortsatt er ustraffet, og ønsker derfor fortsatt etterforskning.

– Denne rettssaken har ikke fjernet den mørke gardinen som henger over drapet hans, uttalte Dinks tilhengere etter dommen fredag, og la til at de anser at hovedhjernene bak drapet er på frifot.

Reportere uten grenser deler samme syn.

– Denne delvise rettferdigheten etter 14 år etterlater en bitter smak og burde ikke markere slutten på letingen etter sannheten, sa Erol Onderoglu, Tyrkias representant for Reportere uten grenser (RSF) etter fredagens dom.

Gülen-bevegelsen

Tyrkisk påtalemyndighet hadde i flere år sett på angivelige forbindelser mellom de mistenkte i saken og den USA-bosatte muslimske predikanten Fethullah Gülen, som er anklaget for å ha stått bak kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan i 2016.

Domstolen i Istanbul uttalte fredag at drapet på Dink ble begått i tråd med Fetos målsetting – et akronym tyrkiske myndigheter bruker på Gülens forbudte bevegelse.

Dinks enke Rakel sa i januar at å legge skylden for drapet på Gülen-bevegelsen, nesten et tiår før kuppforsøket, var som å si «Jeg drepte ham ikke, men hånden min gjorde det».

Sjokkbølger

Drapet på Dink sendte sjokkbølger gjennom Tyrkia og utviklet seg til en skandale da det ble kjent at sikkerhetsstyrker hadde kjent til planer om å drepe journalisten. Han skal lenge ha blitt utsatt for trusler fra ekstremistiske nasjonalister.

Rettssaken er blitt nøye fulgt av EU. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen slo i 2018 fast at tyrkiske myndigheter mislyktes i å gi Dink tilstrekkelig beskyttelse.

Powered by Labrador CMS