Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det er snart tre år siden Nerid Ella Høiness (30) fra Bærum ble funnet drept i jungelen i Laos.
Annonse
I ett år har journalist og dokumentarist i VGs podkastavdeling Natalie Remøe Hansen prøvd å finne ut hva som skjedde med Høiness. Sammen med VG-kollega Ida Thune Øritsland har hun laget Krimpoddens første dokumentarpodkast: «Hva skjedde med Nerid?»
Første gangen Hansen hørte om drapet, var i starten av 2021, gjennom felles venner hun hadde med Nerid Høiness.
– Jeg ble veldig overrasket over at jeg ikke hadde lest om dette drapet tidligere. Saken hadde så vidt blitt omtalt i norske medier. Det var en spennende og underfortalt historie full av ubesvarte spørsmål, sier Hansen til Journalisten.
– Da Nerid møtte Hiro, forandret hun seg veldig, og mistet kontakten med familien og venner i Norge. Fire måneder senere ble hun funnet drept i Laos, og Hiro var på rømmen, forteller Hansen.
Den japanske mannen ble hovedmistenkt i saken.
– Det var en pågående sak med en mann på frifot. Et uoppklart drap.
Siden den gang har Ogu blitt pågrepet av de laotiske myndighetene, men det fantes fortsatt mange ubesvarte spørsmål som Hansen tok et dypdykk i.
Annonse
– En historie i sanntid
Hansen jobber i podkastavdelingen i VG sammen med Øritsland og programleder for Krimpodden Tor-Erling Thømt Ruud.
Podkastdokumentaren hadde premiere første mandagen i september, og består av fem episoder som publiseres ukentlig. De to siste episodene er ikke ute ennå.
Thømt Ruud mener historien om Nerid er usedvanlig spennende.
– True-crime-sjangeren kan være litt kjedelig, fordi det er ofte gamle historier som allerede er kjent og som kan googles. Denne historien skjer i sanntid og handler om mennesker vi ikke har hørt om før. Natalie fant dessuten ut av ting som hverken politiet eller myndighetene har gitt svar på, sier Ruud.
– Moren trengte svar
I 2021 begynte Hansen en dialog med moren og onkelen til Nerid. De var frustrerte over at Ogu fortsatt var på frifot og at norske myndigheter ikke hadde noe makt i saken fordi laotiske myndigheter hadde ansvar for etterforskningen.
– Da jeg spurte om hun ville være med, sa hun at hun ikke hadde lyst til det, men at hun måtte fordi hun trengte svar på det som hadde skjedd.
Hansen og familien til Nerid fikk god kontakt og pratet mye sammen i månedene som fulgte. Når den døde personen i en sak ikke kan velge å medvirke eller ikke, er det ekstra viktig å jobbe tett med familien, uttaler Hansen.
– Familien var veldig frustrert over å ikke få svar på hva som hadde skjedd, og de var glade for at noen tok historien til Nerid på alvor, sier Hansen.
– Og du har vært veldig flink til å verne henne, varsle henne om nye funn, forklart ting og forberedt henne, sier Øritsland til sin kollega.
Både Hansen og Øritsland er svært spente på responsen de kommer til å få på podkastdokumentaren. Foreløpig har den vært veldig god, forteller de selv, og sier at flere har gitt tilbakemelding om at Nerid Høiness blir fremstilt på en helhetlig, god og ærlig måte.
Annonse
Ukjente lydopptak
– Men det som gjør denne saken spesiell, er at vi har funnet helt ukjente lydopptak av Nerid, slik at hennes stemme likevel kommer frem og hun får medvirket gjennom disse, sier Hansen.
– Da Natalie fant de opptakene, endret det hele historien, sier Øritsland, uten at hun vil avsløre for mye.
Det meste vil komme frem i siste episode som kommer ut den 26. september, sier hun.
– Det kan være irriterende å følge med på en serie som lover for mye – der man stiller spørsmål i starten og ikke får svar, sier hun og legger til:
– Her kan vi faktisk stille spørsmålet «hva skjedde med Nerid?», og jeg føler vi kom til bunns i det, sier Øritsland.
Hansen tilføyer:
– I en podkast er vi avhengig av lyd, og jeg har vært så heldig å ha funnet helt unike lydopptak fra hovedpersonen selv. Det er slikt man drømmer om som journalist. Dette er ting vi ikke visste da vi begynte å jobbe med saken, sier hun.
På jakt etter drapsmannen
Med en gang hun fikk muligheten, dro Hansen til Thailand for å gå opp sporene til Høiness. Hun dro sammen med fotojournalist Kristoffer Kumar, som hun har jobbet med tidligere.
Det var mars 2022, og Thailand hadde nettopp åpnet grensene for turisme etter pandeminedstenging.
– Egentlig ville jeg til Laos der Hiro var fengslet, men landet var fortsatt under veldig strenge koronatiltak, sier Hansen.
Men øya Koh Phangan var også en interessant destinasjon for å løse gåtene rundt Nerid Høiness og «Hiro» Ogu: Det var der de hadde møttes og bodd sammen i fire måneder før hun ble drept. Dessuten hadde Ogu bodd på øya i 15 år, og flere kjente ham der.
Kanskje kunne de finne folk som kunne opplyse dem eller sette hendelsene i et annet lys, tenkte Hansen.
Hun har dermed vært på jakt etter kriminelle tidligere, men innrømmer at denne gangen var det situasjoner hun ikke hadde like god kontroll på. Selv om hun aldri følte seg direkte truet, utdyper hun.
I episode tre er hun hjemme hos en venn av Ogu. På et tidspunkt inviterer han henne inn i et rom fullt av våpen, og ber henne ta på et skarpt samuraisverd.
– Akkurat det var litt ubehagelig, ja. Jeg var ikke direkte redd, men man hører jo rykter om hvor farlig det kan være der man er, så man blir jo skjerpet og litt nervøs.
Ingen tilsvar for drapsmistenkt
I fjerde episode av podkastserien hører vi fra en annen som kommer med grove anklager mot Ogu, sier Hansen.
– Vi har ikke klart å konfrontere Hiro, så han har ikke fått tilsvar. Det som er viktig i slike tilfeller er at man har prøvd alt man kan for å komme i kontakt med vedkommende, sier Hansen.
Hun har ringt til alle mulige instanser, både i Thailand, Norge, Japan og Laos – uten hell.
– Men vi bruker en hel episode på å snakke med en nær kompis av ham i Thailand. Hiro hadde gitt sin versjon av hendelsesforløpet til ham etter drapet, det var det nærmeste vi kom Hiros forklaring. Samtidig vet vi at han er pågrepet for drapet og sitter i varetekt i Laos, sier Hansen.
Betydningsfulle svar
Journalisten har vært i kontakt med Ellen Høiness, Nerids mor. Hun skriver på epost at samarbeidet med Hansen har vært bra hele veien.
– I tillegg til en god personlig kjemi, har Natalie hele tiden kommunisert åpent og ærlig med meg. Alt hun har funnet ut om Nerids siste måneder har vært forelagt meg før publisering, og faktafeil har blitt rettet opp umiddelbart, skriver Høiness.
Situasjonen har vært krevende for Høiness siden datterens død, og hun har sittet på mange ubesvarte spørsmål om hva som egentlig skjedde den tiden før Nerid døde.
– Arbeidet Natalie har lagt ned har betydd mye. Ting jeg har ant, har blitt bekreftet eller avkreftet gjennom hennes grundige og etterrettelige research. I den situasjonen jeg er i, har svar på mine mange spørsmål om hva som egentlig skjedde med Nerid stor betydning.
Til opplysning: Tor-Erling Thømt Ruud er via verv i Norsk Journalistlag styreleder for Journalisten.