Navnelister på søkende til lisens- og kvotejakt ble gitt ut etter en innsynsbegjæring fra Smaalenenes avis. Her to ulver felt fra helikopter av Statens naturoppsyn i Rendalen i november i fjor.
Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix
Statens Naturoppsyn
Reagerer på at lokalavis publiserer navn på ulvejegere
– Mener at innsyn og åpenhet rundt sånne spørsmål er viktig, svarer redaktør.
Stemmer i norske jegerorganisasjoner reagerer på at Miljødirektoratet gir ut, og at medier publiserer, navn på norske jegere som har søkt om lisensjakt på ulv, melder NRK.
En innsynsbegjæring fra lokalavisa Smaalenenes Avis førte til at Miljødirektoratet ga ut listen over jegere som i Jegerregisteret har registrert interesse for å utføre lisensjakt på ulv.
Innsynsprosesen tok for øvrig 14 måneder, og avisen fikk først nei, men direktoratet snudde etter at Smaalenenes Avis klaget på avslaget.
Avisa har publisert navn på de 238 jegerne i dekningsområdet som står på lista.
Fylkessekretær Endre Alstad i Norges jeger- og fiskerforbund Nord-Trøndelag mener hets og sjikanering av navngitte jegere er et betydelig problem.
– Vi som driver med jakt har ikke noe å skjemmes over. Det har heller ikke de som driver med lisensjakt, som disse listene omfatter. Likevel ser vi at det er harde tak på sosiale medier – ikke bare jegerne sjøl, men også ektefeller, samboere og til og med barna får gjennomgå, sier Alstad til NRK.
Nettstedet Jegeravisen.no publiserte nylig et brev sendt fra Jegernes Interesseorganisasjon til Miljødirektoratet.
Der pekes det på bekymring for trakassering, men også for mulige våpentyverier fra jegere som navngis offentlig.
Ansvarlig redaktør Jarle Bentzen i Smaalenenes Avis svarer til NRK:
– Vi mener at innsyn og åpenhet rundt sånne spørsmål er viktig, fordi debatten om ulvejakta ofte blir unyansert. Jeg ser ikke noen grunn for at man ikke skal kunne diskutere dette på en god og saklig måte.
Leder Trond Flydal i Miljødirektoratets juridiske seksjon for naturmangfold har svart NRK at de vurderte at det ikke fantes grunnlag for å unnta opplysningene offentlighet.
Ifølge NRK har opplysningene blitt publisert «i flere aviser».