Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Det er bare én måte regjeringen og myndighetene kan sikre seg tillit til at det som nå gjøres er riktig og klokt – det er åpenhet. Slik kan vi også få en åpen debatt om de vedtakene som fattes.
Det sier leder for Pressens offentlighetsutvalg,Tron Strand, til Journalisten.
– Støtter fullt ut
Skatteetaten legger nå opp til full åpenhet om hvilke virksomheter som får støtte i forbindelse med koronakrisa, og hvor mye de får – i tråd med innstillinga fra Finanskomiteen i Stortinget.
– Det er noe vi selvfølgelig er enig i og støtter fullt ut. Behovet for informasjon om denne bruken av skattebetalernes penger er så stor at de strenge reglene for taushetsplikt ikke kan gjelde for denne ordninga, sier Strand.
Det er Skatteetaten som har fått ansvaret fra Finansdepartementet for å utvikle, iverksette og forvalte kompensasjonsordninga for næringslivet.
Vanligvis omfattes etaten av en taushetsplikt som regjeringen mente også skulle gjelde for denne ordninga, men Skatteetaten har nå besluttet å følge Finanskomiteens innstilling.
– Åpenhet og tillit er blant hjørnesteinene i skatteforvaltningen. De samme prinsippene vil ligge til grunn for kompensasjonsordninga, sier skattedirektør Hans Christian Holte ifølge ei pressemelding.
Annonse
Skal komme raskt på plass
– Skatteetaten mener at en innsynsløsning vil være et nyttig verktøy både for pressen og publikum for å sikre innsyn i hvilke bedrifter og næringsdrivende som har mottatt støtte. Det vil kunne gi grunnlag for statistikk og journalistikk, men vil også være et nyttig verktøy for kontroll med ordningen generelt, sier skattedirektøren.
Opplysningene om tilskuddene i den nye ordninga skal ifølge etaten bli tilgjengelig for media og andre, kort tid etter at ordninga trer i kraft.
Strand i offentlighetsutvalget mener mange etater og offentlige virksomheter ikke klarer å svare raskt nok på medienes innsynskrav i koronakrisa, selv om regjeringen har vært tydelige på at offentlighetsloven er uinnskrenket, og at innsynskrav skal behandles raskt.
– Det er beklagelig. Der må flere skjerpe seg, sier Strand.