Ørland kommune er kåret til en av landets mest åpne. Her Austråttborgen i kommunen.

Åpenhetsbarometeret 2022

I disse kommunene får du best svar når du søker om innsyn

Både positive og negative funn i Åpenhetsbarometeret 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kommunal Rapport og Pressens offentlighetsutvalg har undersøkt håndtering av innsyn og åpenhet i alle landets kommuner for årets Åpenhetsbarometer.

To kommuner deler førsteplassen: Trøndelagskommunene Rindal og Ørland, melder offentlighetsutvalget i en pressemelding.

– Kommunene fikk full pott i undersøkelsen, og har dermed på plass en stor del av det som er viktig for å sikre åpenhet og innsyn. De har blant annet gode postlister med fulltekstpublisering av dokumenter, de besvarte vårt innsynskrav lynkjapt, og de har gode rutiner for publisering av politiske dokumenter, skriver utvalget.

Topplasseringen gjør ordførerne stolte:

– Det er kjempebra. Vi ønsker å være en åpen kommune. Vi ønsker å gjøre alt mest mulig åpent for innbyggerne. Det har vært godt jobbet av staben på dette området, sier Rindal-ordfører Vibeke Langli (Sp) i pressemeldingen.

– Det er viktig med åpenhet. Det handler litt om tillit. For oss som er tvangssammenslått og har hatt en del politisk urolighet, er det særlig viktig å være ryddige og åpne, sier ordfører Ogne Undertun (Ap) i Ørland.

Undersøkelsen viser også negative funn: 63 kommuner besvarte ikke innsynskravet som ble sendt ut. I 2021 var det 33 kommuner som ikke svarte på innsynskravet i undersøkelsen.

– Innsynskrav skal behandles. Der har ikke kommunene noe valg. Norsk lov pålegger de dette. At så mange kommuner ikke engang besvarer innsynskrav, synes jeg er svært skuffende. Dette må de få orden på, for kommunene ønsker vel ikke å være lovbrytere, sier Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg.

– Samtidig er det veldig oppløftende at mye går i riktig retning i kommune-Norge. I sum betyr det at kommunene er blitt bedre på å sikre innbyggere og medier innsyn i hva de holder på med. Det vekker tillit og er bra for demokratiet, sier Strand i meldingen.

Andre positive funn i undersøkelsen:

  • Flere kommuner publiserer i fulltekst enn tidligere, en økning på nesten ti prosentpoeng.
  • Andelen kommuner som har postlister med gode søkemuligheter, er økende.
  • Det er noe lenger levetid på postlistene fra tilsvarende undersøkelse i 2021.
  • Kommunene har blitt bedre til å opplyse om innsynsretten på hjemmesidene sine.

Les mer om undersøkelsen på presseforbundets nettsider.

Powered by Labrador CMS