– I vår del av verden tar vi for gitt at pressefriheten vernes og gravende journalistikk respekteres, sier Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN.

Bekymret for presse-friheten på Island

Journalister etterforskes etter stor gravesak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Islandsk politi etterforsker nå fire islandske journalister etter deres avsløringer om et av de største fiskeriselskapene i landet.

– Denne utviklingen, der politiet vender seg mot de gravende journalistene, er svært underlig og urovekkende, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN, i en pressemelding.

– I vår del av verden tar vi for gitt at pressefriheten vernes og gravende journalistikk respekteres. Her er det grunn til å være på vakt og følge med på hva som skjer videre med de fire journalistene

Den såkalte Samherji-saken skapte store overskrifter i 2019 da islandske journalister avdekket at Samherji, en av Islands største fiskeribedrifter, bedrev tvilsomme aktiviteter i Namibia. Også norske DNB var en periode under etterforskning.

Avsløringene bygger blant annet på en datalekkasje av 30.000 dokumenter som Wikileaks offentliggjorde i 2019. Kjent som det Fishrot Files. Og de første store avsløringene kom etter et samarbeid mellom den islandske rikskringkasteren RUV, Studin og Al Jazeera.

Nå har saken tatt en uventet vending, skriver Norske PEN. Politiet på Island har startet en formell etterforskning av journalistene bak avsløringene: Aðalsteinn Kjartansson, Arnar Þór Ingólfsson, Þórður Snær Júlíusson og Þóra Arnórsdóttir.

– Å gjøre journalister til mistenkte sender en svært klar beskjed. Denne saken handler ikke om meg eller noen andre individuelle journalister. Den handler om hvilket samfunn vi ønsker å ha, uttaler Kjartansson – en av de fire tiltalte – til radiostasjonen Rás 2.

Siden Samherji-skandalen i 2019, har Island falt to plasser på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser (RSF) og har mistet fire poeng på Transparency Internationals Corruption Perceptions Index.

RSF skriver i pressefrihetsindeksen at «klimaet for journalister på Island blitt dårligere i flere år på grunn av en hardere relasjon mellom den politiske verden og media.»

Rettelse: I en tidligere versjon sto det at journalistens var tiltalt. Det riktig er at det er igangsatt en etterforskning.

Powered by Labrador CMS