Dette var noe av det de internasjonale journalistene som besøker Tromsø denne uka kunne få oppleve, årets første soldag. Foto: Lars Åke Andersen / NTB scanpix
I snart ti år har Tromsø betalt for å få journalister til kommunen
– Må ta stilling til om dette er greit.
iTromsø kan onsdag kveld fortelle at det offentlige bidrar med en halv million kroner i år for å frakte internasjonale journalister til de tre festivalene TIFF, Arctic Frontiers og Nordlysfestivalen.
Tromsø kommune har siden 2010 bidratt økonomisk sammen med Utenriksdepartementet og enkelte andre aktører. De siste to årene har kommunen satt av 100.000 kroner i året til dette.
Nå ønsker kommunetopper at ordningen skal evalueres.
Bedre forståelse
– Vi inviterer rundt 50 internasjonale journalister til disse tre hendelsene hver januar. Dette er for å gi mediene en bedre og bredere forståelse av det norske livet i nordområdene, og en forståelse av hvor sammensatt de norske nordområdene er, sier prosjektleder Jens-Eirik Larsen til iTromsø.
Larsen sier til avisen at diskusjoner knyttet til presseetikk må tas av de individuelle redaksjonene som inviteres.
– Hvis du skal ha en diskusjon om hvorfor de takker ja, får du ringe redaktørene i The Guardian, BBC, Radio France International, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde og de andre store. Jeg kan ikke svare for deres prioriteringer, men de har ikke gitt uttrykk for å ha noen presseetiske betenkeligheter overhodet.
Presseetikk er pressens oppgave
Kommunikasjonssjef Pål Jakobsen i Tromsø kommune er en av dem som er kritiske til ordningen. Til iTromsø sier han:
– Presseetikk er det egentlig pressen oppgave å håndtere, men vi må også ta stilling til om vi mener dette er greit, og om det er presseetisk forsvarlig. I Norge liker vi ikke å betale for journalistikk. I mange andre land er det et annet forhold til å betale for slik tilrettelegging for journalister.
Han fortsetter:
– Mitt utgangspunkt, og et godt grunnprinsipp, er at vi ikke skal betale for å få den journalistikken vi ønsker oss. Men vi kan legge til rette for journalister. Vi kan se på om vi istedenfor kan øremerke våre midler til lokal tilrettelegging for presse som kommer til byen på eget initiativ, sier Jakobsen.
Les hele saken hos iTromsø.