Jens Barland, bloggvignett20100820
Jens Barland, bloggvignett20100820

– «Monarkiet» åpner ny konkurranseflate

Medieforsker mener NRK konkurrerer på VG Netts vilkår med ny animasjonsserie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I morgen publiserer NRK.no første episode av animasjonsserien «Monarkiet», som Journalisten omtalte i oktober. Serien er laget av Qvisten Animation, som fra før står bak VG Nett-suksessene «Fanthomas» og «Sex og Singelsiv».

Konkurranse på VGs premisser

Medieforsker Jens Barland mener NRK nå beveger seg inn i et terreng hvor de må konkurrere på VG Netts premisser.

– Det er VG Nett som har hatt suksess med slike animasjonsserier tidligere. Dermed konkurrerer NRK på VG Netts premisser her. Det blir spennende å se konkurransen fordi VG sitter i førersetet fordi de har vært tidlig ute, sier medieforskeren som jobber med doktorgradsprosjektet «Journalistikk for markedet», som blant annet tar for seg web-TV.

– Nettavisene blir mer som TV med stadig mer levende bilder. Noen av disse levende bildene ligner det vi kjenner fra tradisjonell TV, mens noe er annerledes. Disse nye underholdningsseriene som VG Nett har markert seg med er annerledes. Når tradisjonell TV nå også vil konkurrere med slike serier på sin nettkanal så skapes det nye konkurranseflater mellom det som tidligere har vært forskjellige mediehus.

Medieforskeren understreker samtidig at NRK spiller på egen banehalvdel når det gjelder formater på web-TV som publikum kjenner igjen fra vanlig TV.

Mer levende bilder

Barland mener at humorseriene på nett viser at mediet forandrer seg i retning av mer levende bilder.

– Vi ser at det er en framvekst av slike humorserier på nettaviser. Dette har vært tydelig hos VG, og etter hvert hos Dagbladet med «Jomfru i nød». Norge skiller seg fra Sverige der nettavisenes web-TV har programformater som ligner mer på det vi kjenner fra vanlig TV, sier Barland, og viser til «Schulman Show» på Aftonbladet.se, som en frekkere versjon av «Skavlan».

Journalistikk i endring

Medieforskeren merker seg også et annet trekk ved animasjonsseriene på nett. Han mener nyhetene får redusert sin plass i journalistikken.

– De viser at det som ikke er nyheter får en større plass i journalistikken, sire Barland, men understreker samtidig at humor og satire som har elementer av samfunnsopplysning og samfunnskritikk også er journalistikk.

Powered by Labrador CMS