Skup kansellerte Hebdo-utstilling

Helge Gert Simonsen ved Avistegnernes hus reagerer kraftig på at Skup-konferansen for undersøkende journalistikk avlyste en utstilling med Hebdo-tegninger noen uker før gravesamlingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Skups sekretariatsleder Jens Egil Heftøy sa at de kansellerte fordi politiet var bekymret for sikkerheten. Vi kan ikke ha det slik at politiet skal bestemme hva som skal ytres på en journalistkonferanse, sier styreleder Helge Gert Simonsen ved Avistegnernes hus i Drøbak, et nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet.

Sekretariatsleder Jens Egil Heftøy i Skup-konferansen avviser Simonsens versjon og sier han har misforstått.

Invitert

Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (Skup) arrangerer en stor journalistkonferanse hver vår i Tønsberg. Den siste i rekken foregikk i helgen bak en jernring av stengsler og maskinpistolkledde polititjenestemenn, etter PSTs generelle trusselvurderinger mot journalister.

De siste årene har man hatt en kunstnerisk utstilling på Skup. I februar kontaktet Skup Avistegnernes hus med sikte på å vise deres solidaritetsutstilling «Je suis Charlie».

Dette er en samling tegninger fra 26 norske tegnere, hentet inn som kommentarer etter anslaget mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar.

Den egentlige årsaken

Noen uker senere ble bestillingen kansellert. Styreleder Simonsen sier han først fikk oppgitt at årsaken var bekymring blant hotellets betjening. Han valgte selv å delta på konferansen, og hevder at han først da fikk beskjed fra Skup om den egentlige årsaken:

– Politiet hadde henstilt Skup om å la være holde utstillingen. Ut fra sikkerhetshensyn, ble jeg fortalt av Skup-ledelsen og Jens Egil Heftøy. Jeg ønsker ikke angripe Skup, og jeg forstår at man gjør sikkerhetsvurderinger. Kanskje måtte politiet handle slik ut fra sine vurderinger. Men vi kan ikke ha det slik at politiet legger føringer på hva som skal ytres i et fritt demokrati, sier Simonsen.

Sekretariatsleder Jens Egil Heftøy avviser at politiet henstilte, advarte eller forbød utstillingen.

– Simonsen har en tolkning av vår samtale jeg ikke kan gå god for. Ja, vi har diskutert hver lille detalj om konferansen med politiet, men de har ikke lagt seg opp i denne utstillingen.

Charlie Hebdo-tegner Bernhard Willem Holtrop var til stede på konferansen og ble hyllet i Oseberghallen.

 – Ville tatt masse oppmerksomhet

– Hvorfor kansellerte dere?

– Vi gjorde en totalvurdering etter alt fra samtale med andre myndigheter til egne vurderinger. Den ville tatt veldig mye fokus fra alt det andre vi holder på med. Vi hadde ikke plass, den ville tatt masse oppmerksomhet, og vi hadde ikke tid til å prioritere den praktiske delen av det. Vi kansellerer alltid en rekke programmer, ofte tett opp til konferansen, sier Heftøy.

Han forklarer at Skup jobbet tett både med hotellet og politiet i planleggingen.

– Vi har selvsagt gjort sikkerhetsvurderinger. Hva vi har snakket med politimyndighetene om sier jeg ikke, det er vurderinger jeg ikke føler meg komfortabel med å kommentere, sier Heftøy.

– Hvordan diskuterte dere utstillingen med politiet?

– Det vil jeg ikke kommentere, det er en diskusjon mellom oss og politimyndighetene.

Vil forfølge saken

Simonsen deltok på konferansen og hadde med en rekke hefter av tegningene, som han ønsket dele ut. Han ble bedt av Skupledelsen å vise frem heftet til det stedlige politiet.

- Innsatslederen bladde i heftet for å kontrollere innholdet. Jeg opplevde at Skup var i en form for tvangssituasjon og at jeg selv ble en del av det. Men dette var blank sensur. I stedet for å lage en skandale, synes jeg det er mye klokere å ta dette opp etterpå, sier Simonsen.

Han vil nå ta saken videre til politidirektøren og justisministeren.

– Politiets oppgave er å beskytte lovlige ytringer. Jeg kan ikke godta at politiet bestemmer hva som skal ytres.

 Også denne hendelsen har Skup-leder Heftøy en annen gjengivelse av:

– Politiets innsatsleder kom tilfeldig forbi der vi sto. Vi har hatt et fantastisk forhold til politiet. Vi har arbeidet med dem i månedsvis. Alle endringer er greit for dem å vite om. Politiet var helt kule på det, «bare legg det ut», sa innsatslederen. Jeg forstår ikke at Simonsen kunne oppleve dette som forhåndssensur, sier Heftøy.

Stasjonssjef Øystein Holt ved Tønsberg politistasjon sier det lokale politiet ikke var involvert i diskusjonen om utstillingen.

– På det første møtet vi hadde med dem, opplyste Skup at de hadde vurdert, men valgt å droppe utstillingen, sier Holt.

– Når var det første møtet?

– Det vet jeg ikke, sier Holt.

Direktør Øyvind Hagen ved konferansehotellet Quality hotel i Tønsberg avviser at hotellet var innblandet.

– Jeg sitter tett på arrangementet, og dette var helt ukjent for meg. Skups program har vært uproblematisk de seneste elleve årene den har vært avholdt hos oss, sier Hagen.

Mye politi og våpen

Et 20-talls uniformerte og bevæpnede polititjenestemenn var hele tiden til stede på Skup-konferansen.

Aldri tidligere har så mye politi med synlige våpen voktet konferansen. Politistasjonssjef Øystein Holt ved Tønsberg politistasjon vil ikke fortelle hvor store ressurser som ble satt inn.

– Det var ingen spesiell foranledning, annet enn trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste, som ligger åpent tilgjengelig. Her heter det at noen yrkesgrupper, blant dem journalister, anses for mulige trusselutsatte mål, i forhold til ytringsfriheten, sier Holt.

 

Powered by Labrador CMS