– Ikke bruk krefter på å legge ned lag som ikke vil det, sa Bergens Tidende-journalist og leder i Bergen Journalistlag, Jens Kihl. Foto: Kristine Lindebø
Sammenslåing skaper debatt: – To sovevogner sammen skaper ikke et lokomotiv
Ber NJ fastslå at sammenslåinger ikke skal gjøres med tvang.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det var ikke lagt opp som en egen landsmøtesak, men lokallagsstrukturen i Norsk Journalistlag (NJ) har likevel blitt et av de mest diskuterte temaene andre dag på NJs landsmøte.
Annonse
Hele 97 oppføringer står på talerlista på punktet om tiltaksplanen, ifølge NJ-leder Hege Iren Frantzen, og en stor del av de handler om sammenslåinga.
Det er kort tid siden NJs landsstyre vedtok sammenslåing av de fire lokallagene lengst nord i landet til ett NJ Nord. Også Hedmark og Opplands lokallag er i ferd med å slås sammen.
Leder Jens Kihl i Bergen Journalistlag tok først opp tematikken fra talerstolen:
– Ikke bruk krefter på å legge ned lag som ikke vil det. Bruk krefter på noe annet. Jeg foreslår at tiltaksplanen skal lyde «vi fortsetter arbeidet med lokallagsstrukturen, men uten bruk av tvang». Det blir ikke et lokomotiv av å slå sammen to sovevogner, sa Kihl, som avsluttet sitt første innlegg med at han håper landsstyret «holder fingra av fatet» når det gjelder Bergen Journalistlag.
NJ Troms-leder: – Ikke blitt hørt
Lokallagsleder Silje Løvstad Thjømøe sa fra talerstolen at tvang allerede har blitt brukt, da lagene i nord ble slått sammen mot protester fra NJ Troms:
– Jeg står her for å uttrykke min bekymring for sammenslåingen. Det sies at NJ vil ha færre tillitsvalgte og mer aktivitet. I nord er det snakk om Hålogaland og Finnmark som har hatt lav aktivitet over lang tid. I Troms har vi et velfungerende lag. Men nå kommer vi til å gå av, fordi vi ikke ønsker å ha ansvar for en hel landsdel, sa Thjøme, og slo fast:
– For oss har dette blitt en tvangssammenslåing.
Senere uttalte hun at det er viktig at sammenslåingen i nord blir grundig og ærlig evaluert:
– Når man ser om det er suksess eller feiltagelse, må det være mulig å gå tilbake på det, og ikke bare fortsette på det som jeg oppfatter som et godstog av NJ sentralt, som på ingen måte har vært interessert i å høre på meg. Og det synes jeg er jævlig problematisk.
Leder Ann Kristin Hansen i Hålogaland Journalistlag, mente derimot at Thjømøe har blitt hørt.
– Framstillinga om at NJ Troms har blitt overkjørt av et hurtigtog vil jeg si meg uenig i. Vi har hatt mange møter, og mange av innspillene deres har blitt tatt med, sa hun, og trakk fram hvor vanskelig det har vært å drive lokallag med 80 medlemmer spredt over Ofoten, Lofoten og Vesterålen.
– Jeg er enig i at tvang ikke er det beste, men jeg er sikker på at vi kan få det til, sa Hansen.
Annonse
NJ-leder: – Hvem er det tvang for?
NJ-leder Hege Iren Frantzen tok etter hvert også til talerstolen for å snakke om sammenslåing:
– Vi tror dette fører til mer aktivitet. Vi tror at det er bedre at når noen har kommet med en god idé til et arrangement, så kan vi ha det flere steder. Det er en misforståelse at vi har tenkt at folk skal reise mer. Men vi tror ikke lykken for de fleste er å arrangere styremøter og årsmøter. Vi prøver å la dere i lokallagene bruke all tid på den aktiviteten som faktisk er gøy, sa Frantzen, og videre:
– Når vi får tilbakemeldinger fra lokallag om at de ikke får det til å fungere, må vi gjøre noe, vi må gå inn i diskusjoner om det. Så må vi spørre: Hvis tre lag vil slås sammen, og ett ikke vil, hvem er det tvang for da?
NJ-nestleder Dag Idar Tryggestad minnet om at det i vedtaket er ettertrykkelig slått fast at prosessen med sammenslåing i nord skal evalueres.
Morten Hansen i LO Media-klubbstyret kalte debatten en klassisk «by mot land, mann mot mann»-debatt.
– Jeg tror det er lurt å trekke pusten her. La oss se hvordan det går. Går det ikke bra, kan vi gjøre det om. Det kan jo hende vi får engasjert noen flere journalister på Finnsnes, i Målselv, i Svolvær og i Brønnøysund. Så la oss se framover.