Debatt:

Alf Bjarne Johnsen, leder for Pressens Faglige Utvalg, forklarer forskjellen på norske og svenske regler - og bakgrunnen for at SVT tok avstand fra SD-lederens uttalelser i helga. Foto: Kristine Lindebø

PFU-lederen om hvordan det svenske regelverket kan ha begrenset medienes ytringsfrihet i vårt naboland

Forskjellen på norske og svenske regler for presseetikk.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke presseetisk påkrevd for norske medier å ta avstand fra uttalelser som faller i en direktesending, selv om de kan oppfattes som ekstreme.

Men det er i tråd med god presseskikk å kritisk ettergå, problematisere og konfrontere. Og, selvsagt, slippe andre stemmer til. Eller å avskjære debatten dersom en part som blir angrepet med påstander av faktisk art, ikke er til stede og kan forsvare seg.

Sveriges Televisjon, SVT, ble i fjor felt av Granskningsnämnden for radio og TV, fordi programlederen ikke tok avstand fra en krenkende uttalelse fra en debattdeltaker i nyhetsprogrammet Aktuellt - i dette tilfellet også en politiker fra Sverigedemokraterna.

Redaktørstyrte norske medier har frivillig valgt å redigere etter reglene i Vær Varsom-plakaten, som er et ulovfestet bransjesamarbeid.

Men radio og TV i Sverige er underlagt en egen ansvarslov. Nemnden som behandler klager har noen fellestrekk med norske Pressens Faglige Utvalg, men den er delvis oppnevnt av regjeringen.

Denne nemnden kom til at SVT hadde opptrådt i strid med demokrati-paragrafen i ansvarsloven, som, fritt gjengitt, pålegger mediene å opptre i tråd med demokratiets beste idealer og menneskerettighetene.

SVT viste til denne fellelsen da de tok avstand fra Jimmy Åkessons uttalelse i partilederdebatten fredag kveld.

Dermed er det lett å se at denne loven, og frykten for å bli felt, kan virke innskrenkede eller i det minste «disiplinerende», på redaktøransvaret.

Dette kunne ha vært en god sak for SVTs redaktør å markere at redaktøren ikke godtar å bli gjerdet inne av politikere. De burde ikke bøyd av og tatt avstand, men stått opp for sin egen ytringsfrihet og heller tatt fighten med nemnda om nødvendig.

Satt på spissen kan man si at lovgiver, altså politikerne, har begrenset medienes ytringsfrihet i Sverige. Det skjedde sikkert med de beste idealer i tankene, men det er problematisk og urovekkende at nevnden krever større lydighet til loven, enn til ytringsfriheten og hensynet til publikum. Det kan være mange gode grunner til at man ikke skal ikke skal la generaliserende ytringer mot folkegrupper stå uimotsagt.

Det er like mange grunner til å ha uendelig takhøyde i en partilederdebatt hvor deltagerne selv ventes å sørge for balansen og kontradiksjonen.

Mer om klagen her: SVT fälls – programledare tog inte avstånd från kränkande uttalande

Innlegget er tidligere publisert på Facebook-siden til Alf Bjarne Johnsen

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS