Jonas Gahr Støre nominerte Maria Ressa til fredsprisen i januar i år.
Foto: Paul Kleiven / NTB
Støres nominasjon vant fredsprisen:
– Symbol og representant for journalister verden over
Mener Ressa målbærer den gruppen journalister som trenger oppmerksomhet og beskyttelse.
Fredag ble det klart at journalist Maria Ressa er en av mottakerne av årets Nobels Fredspris.
Filippinske Ressa var blant presseaktørene Ap-leder Jonas Gahr Støre åpent nominerte til prisen i januar i år.
I tillegg nominerte Støre Reportere uten grenser (Reporters Without Borders) og Committee to Protect Journalists.
Slik begrunnet Støre nominasjonen:
«Sannheten er krigens første offer.» Opprinnelsen til sitatet skal være 2500 år gammelt, fra dramatikeren Aiskhylos i antikkens Hellas – men er minst like gyldig i dag. Fri og uavhengig rapportering gjør ikke bare «menskligheten stor nytta», som det er fremhevet i Alfred Nobels testamente, men er avgjørende for å kunne forebygge og hindre krig og konflikt. Frie og uavhengige medier utgjør dermed også et viktig bidrag til «folkens förbrödrande».
Journalister verden over risikerer livet for å utføre denne viktige oppgaven. Ifølge Committee to Protect Journalists har 588 journalister blitt drept på jobb i løpet av det siste tiåret. Dette tallet forteller om et mye høyere antall journalister som opplever å bli skadet og truet til å ikke gjøre sitt arbeid.
Det er ikke bare reportere i krigssoner som risikerer livet. Journalister blir truet og drept for å rapportere om for eksempel korrupsjon og andre former for kriminalitet som igjen kan lede til væpnet konflikt.
Mediefriheten settes under press stadig flere steder i verden. Journalister blir truet, forfulgt og fengslet. I mange land, også tilsynelatende etablerte og velfungerende demokratier, blir medier beskyldt for å fremme «falske nyheter» og for å være «folkets fiende».
Fakta og sannhet settes under press – også gjennom utbredelsen av sosiale medier. Dette er i seg selv konflikt-fremmende. Det er avgjørende å anerkjenne arbeidet til en fri og uavhengig presse og bidra til å sikre arbeidsvilkårene for journalister i konfliktområder, både i og utenfor væpnede konflikter.
I verden i dag er Reporters Without Borders og Committee to Protect Journalists de to fremste organisasjonene for å fremme mediefrihet og beskytte journalister. En Nobel Fredspris til disse organisasjonene vil være en anerkjennesle av arbeidet de gjør, og det vil anerkjenne de tusener av journalister som rapporterer fra konflikter.
Reporters Without Borders har et globalt nettverk av korrespondenter og kontorer for å beskytte tusener av journalister som hvert år blir truet, angrepet eller fengslet. Committee to Protect Journalists har også et globalt nettverk for å beskytte journalister og legger særlig vekt på å dokumentere angrep på pressefriheten gjennom å publisere statistikk og rapporter om forfølgelse av journalister.
Nominasjonen er forsterket av å anerkjenne en person som gjennom egne erfaringer målbærer den gruppen journalister som trenger oppmerksomhet og beskyttelse.
Filippinske Maria Ressa leder Rappler, et nettsted for etterforskende og gravende journalistikk. Før hun stiftet Rappler i 2012 arbeidet hun for CNN i Asia, hvor hun særlig rapportere om terrornettverk. De siste årene har Ressa blitt trakassert, forfulgt og arrestert en rekke ganger – på grunn av hennes dekning av korrupsjon, spesielt om næringslivsfolk knyttet til president Rodrigo Duterte. Ressa har i årevis levd med dødstrusler og trakassering på sosiale medier.
Hun er dermed både et symbol og en representant for tusener av journalister verden over.
Nominasjonen oppfyller sentrale sider ved det som er vektlagt som fredsfremmende i Alfreds Nobels testamente. En fri og uavhengig presse kan opplyse om og bidra til å begrense og stoppe en utvikling som leder til væpnet konflikt og krig.