Faksimile fra iTromsø.

Facebook opp i PFU

Helvetesvarsler fra Tromsø kan gi mer prinsipiell behandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av august er høstens PFU-sesjon i gang igjen, og nå med nye medlemmer i utvalget. En av de første sakene de får å bryne seg på er hvor grensen går mellom det private og det offentlige i sosiale medier som Facebook.

I begynnelsen av juni fortalte iTromsø om teologistudent Eirik Junge Eliassen som protesterte sterkt mot Israels bording av hjelpekonvoier på vei til Gaza. Lokalavisen snappet opp utbruddet etter tips fra en av Junge Eliassens Facebook-venner. Avisen mente studentens kommentar hadde offentlig interesse fordi han også er redaktør for gatemagasinet i byen.

Junge Eliassen mente det finnes et eget sted i helvete for det israelske lederskapet.

Offentlig

Redaktør Jonny Hansen mente at utsagnet var av allmenn interesse og derfor naturlig å omtale.

– Det er interessant at han kommer med ytringer i det jeg kaller det offentlige rom. Selv om det er grenser å gå opp når det gjelder FB, velger jeg å kalle det et massemedium.

Eliassen var på dette tidspunktet opprørt over krenkelsen av det han selv oppfatter som en privat sfære. Derfor har han nå klaget artikkelen inn for PFU.

Prinsipiell

I klagen stiller han to spørsmål hvorav det ene fremstår som klart prinsipielt.

– Er en Facebook-profil en åpen kilde bare fordi en journalist har tilgang til den?

Junge Eliassen hadde på det aktuelle tidspunktet mer enn 2000 venner på Facebook, flere av disse journalister. Samme dag som forrige artikkel ble publisert på våre nettsider, spurte teologistudenten Eliassen om undertegnede ville bli hans Facebook-venn.

I klagen spør han om lokalavisen ga tilfredsstillende tilsvarsmuligheter og om man ikke bør innhente godkjenning før man publiserer innhold fra et lukket område.

Torvet

Sjefredaktør Jørn Christian Skoglund skriver i sitt tilsvar at det er irrelevant om Junge Eliassens profil er lukket eller ei, og viser til at han har mer enn 2.700 venner, deriblant medarbeidere i hans avis, som har tilgang til kontoen hans.

Skoglund viser til at det er omtrent som å stille seg på torget i Tromsø og rope ut budskapet der.

– Når Eirik Junge Eliassen velger å synge ut til sine 2.700 venner på Facebook, er det å betrakte som offentliggjort, skriver redaktøren i sitt tilsvar.

Klageren svarer at det ikke medfører riktighet at det er likhet mellom å uttale seg på sin profil, og å rope på torget.

Skoglund har ikke gitt noen ytterligere tilsvar enn det første.

Powered by Labrador CMS