Jan Guillou. Foto: Peter Knutson

Jan Guillou politianmeldt

Den svenske forfatteren og journalisten anklagd for å ha skrevet løgn om avdød Säpo-sjef.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Familien til den nå avdøde sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet, Tore Forsberg, og søsteren til Guillous tidligere kollega Arne Lemberg støtter politianmeldelsen. Anmeldelsen er levert av Donald Forsberg.

Oppdaterte biografien etter KGB-avsløring

Etter at Jan Guillou ga ut sine memoarer «Ordets makt och vanmakt – Mitt skrivande liv», avslørte avisen Expressen at Guillou hadde utført oppdrag og mottatt penger fra KGB i perioden mellom 1967 og 1972.

Guillou karakteriserte oppslaget som hevn og artiklene ble klaget inn for svenske PFU, Pressens Opinionsnämnd.

I forkant av behandlingen gikk Pressombudsmannen Yrsa Stenius hardt ut mot avisen og mente den ikke hadde dekning for tittelen om at Guillou hadde vært agent for Sovjet. Pressens Opinionsnämnd kom til motsatt konklusjon og frikjente avisen da saken var oppe i sommer. I etterkant har Expressen og flere andre svenske aviser krevd at Stenius må gå av.

Guillou har i år lagt til et kapittel om kontakten han hadde med KGB i den reviderte utgaven av selvbiografien.

– Henger ut døde personer

Det er det nye kapittelet som har fått Forsbergs og Lembergs slektninger til å reagere.

Arne Lembergs søster Yvonne Lemberg Opacak avviser på nettstedet Newsmill kategorisk Guillous påstand om at Arne Lemberg skal ha hatt den rollen i kontakten med KGB som Guillou beskriver.

Tore Forsbergs enke sier i en uttalelse at det er utenkelig at Forsberg skal ha brutt taushetsplikten overfor Expressens journalister.

– Han var svært nøye med sin yrkesetikk. Han diskuterte aldri sine oppgaver med noen utenforstående, heller ikke med meg som han var gift med i over 40 år. Han ville aldri ha lekket noen hemmeligheter, sier Siv Forsberg Castemark.

Guillou sier følgende til Expressen om anmeldelsen.

– Det var sånn det skjedde. Jeg har en veldig god grunn til å skrive det jeg gjorde. Det er bare i diktaturstater gamle politifolk kan komme og si at hemmeligheter ikke kan komme ut. Det fungerer ikke i et demokrati.

Powered by Labrador CMS