Tegning av Peter Madsen fra rettssaken i København byrett i april. Illustrasjon: Ritzau / Scanpix Danmark / NTB scanpix

Journalistdrapsmann anker ikke livstidsdom til høyesterett

Peter Madsen godtar dommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Peter Madsen, som er dømt til livsvarig fengsel for mishandling og drap på journalisten Kim Wall, anker ikke saken til høyesterett.

Madsen ble opprinnelig dømt til livsvarig fengsel i byretten. Han anket ikke skyldspørsmålet, men kun straffeutmålingen til Østre Landsret.

Ankedomstolen opprettholdt i september enstemmig dommen, til tross for at forsvarerne hans argumenterte for en fengselsstraff på maksimum 16 år. Etter dommen uttalte Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, at det kunne være aktuelt med en anke til høyesterett, siden det vanligvis skal mer enn ett drap til for å idømme livstidsstraff i Danmark.

Engmark opplyser imidlertid til dansk TV2 mandag at Madsen ikke vil forsøke å anke saken videre.

Selv om Madsen hadde anket dommen, hadde en behandling i landets høyeste domstol ikke vært garantert. Saken hadde i så fall først måttet bli vurdert som prinsipielt viktig nok av Procesbevillingsnævnet, som tilsvarer Høyesteretts ankeutvalg i Norge.

Flere danske eksperter mener saken uansett ville ha liten sjanse til å oppnå en behandling i den øverste ankedomstolen.

– Jeg vil generelt sett si at jeg ikke tror det. Det er mange tilfeller der en person er blitt dømt til livsvarig fengsel for – i gåseøyne – bare ett drap, til tross for at han tidligere var ustraffet, sier en av dem, sier professor emeritus Eva Smith ved Københavns Universitet.

LES OGSÅ: Peter Madsen får livstid i fengsel for drapet på journalist Kim Wall

Powered by Labrador CMS