Aktor Terje Nedrebø Michalsen presenterer VG-oppslag som bakteppe for utpressingssaken der Kjell Inge Røkke er fornærmede part. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
Aktor Terje Nedrebø Michalsen presenterer VG-oppslag som bakteppe for utpressingssaken der Kjell Inge Røkke er fornærmede part. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Peker på VG-artikler som utløsende faktor bak påstått utpressing av Røkke

VG-journalistikk sentralt tema i rettssalen.

Publisert Sist oppdatert

Presseoppbudet er stort i Oslo tingrett tirsdag, der Jan Erik Iversen står tiltalt for grov utpressing av milliardær Kjell Inge Røkke.

Ifølge tiltalen skal Iversen ha forsøkt å presse Røkke for penger i perioden mellom november 2017 og januar 2018, og truet med å «offentligjøre ufordelaktige opplysninger» om forretningsmannen. Iversen nekter straffskyld for tiltalepunktet.

Da rettssaken startet, kom det raskt fram at både aktor Terje Nedrebø Michelsen og Iversens forsvarer Benedict de Vibe anser at en VG-dokumentar er et sentralt bakteppe for situasjonen som oppsto mellom Iversen og Røkke høsten 2017.

Det samme har Kjell Inge Røkkes bistandsadvokat John Christian Elden hevdet tidligere.

Forsideoppslag

I juni 2017 publiserte VG dokumentaren «Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene», som nettspesial og som forsideoppslag på papir.

Dokumentaren baserer seg på tre timer med skjulte lydopptak gjort av kunsthandler Per Orveland på tomannshånd med henholdsvis Røkke og Iversen. Iversen blir omtalt med både navn og bilde.

Dokumentaren ble fulgt opp med flere artikler sommeren 2017. Røkke nektet å kommentere informasjonen som kom fram i artiklene, og hevdet at opptakene var del av utpressingsforsøk mot ham.

I retten hevdes det at Iversen reagerte sterkt da VG-dokumentaren ble publisert, uten at det foreløpig er beskrevet nøyaktig hva som ble tatt så ille opp.

– VG-artiklene var noe som fikk begeret til å renne over, det er mine ord. Han reagerte kraftig på det som ble skrevet, sa Iversens forsvarer de Vibe ifølge VGs egen direktedekning av rettssaken.

Advokaten hevder at Iversen og Røkke har hatt et «samarbeidsforhold» gjennom hele 2000-tallet.

– Reagerte svært negativt

Aktor Michelsen sa selv i sin innledning at Iversen klandret Røkke for oppslagene i VG:

– Jeg går ikke nærmere inn på innholdet nå, men legger til grunn at tiltalte reagerte svært negativt på innholdet og slik jeg har forstått det bebreidet fornærmede for deler av dette, sa Michelsen ifølge avisa.

Aktoren beskrev også en tjue minutter lang samtale mellom Iversen og Røkke, 1. november 2017 i parkeringsgarasjen under Røkkes kontorbygg, der VG-artiklene skal ha vært et sentralt tema.

Fornærmede og tiltalte skal også ha hatt møte, igjen om VG-artiklene, hos advokatfirmaet Elden.

Ifølge advokat de Vibe avviser Iversen å ha presset Røkke for penger.

– Iversen var opptatt av å finne en løsning på den vanskelige situasjonen som var oppstått etter skriveriene i VG, sa de Vibe i retten.

Da Iversen selv inntok vitneboksen tirsdag formiddag, rakk han ifølge direktedekningen hos VG selv å si at han at han følte han ble snakket nedlatende om i lydopptakene, før forklaringen ble avbrutt av lunsjpause.

– Offentlig interesse

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken skriver på SMS til Journalisten at VG registrerer at dokumentaren har vært tema i retten i dag.

– Det samme har mye av bakteppet vi publiserte den gang også vært, skriver Håndlykken, og videre:

– Vi publiserte opptakene den gang fordi vi mente de hadde offentlig interesse, noe ettertiden og videre offentlighet rundt saken også har vist at det hadde.

Håndlykken opplyser at det ikke har vært aktuelt at noen fra VG skulle innkalles som vitner i den pågående saken.

VG-sjef Gard Steiro har tidligere forsvart publiseringen overfor Journalisten, da var bakteppet at Røkkes bistandsadvokat John Christian Elden sa at de vurderte om VG bidro til utpressing med artiklene.

– VG har ikke bidratt til utpressing. Vi har presentert forhold vi mener har offentlig interesse, sa Steiro.

Elden har også hevdet at VG-dekningen var foranledning til trusler mot Røkke. Da uttalte Steiro til NRK:

– Røkke har fått mulighet til å svare i den artikkelen, og det er ikke påvist en eneste feil i den. Vi mener det var helt riktig å publisere. Så kan det godt hende at det som nå har skjedd har sammenheng med det vi skrev om i den saken, men å sette en direkte sammenheng mellom det at VG har gått inn i den saken og det som nå har skjedd, det mener jeg er grunnløst.

Tingretten behandler saken fram til 11. oktober. Røkke selv skal etter planen vitne tirsdag ettermiddag.

NB: Beskrivelser av rettssaken som en «trusselsak» er endret. Det riktige er at Iversen ble siktet for trusler, men tiltalt for grov utpressing etter straffelovens paragraf 331.