Avdelingsleder Kristine Moskvil Thorsen ved Kirkens Bymisjon forteller om fortvilte og utrygge kvinner i kjølvannet av NRK-dokumentar.

NRKs «Massasjesalongene»

Klager Brennpunkt-dokumentar til PFU: – Har fått store konsekvenser

Kirkens bymisjon klager på vegne av fire berørte personer.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kirkens Bymisjon reagerte umiddelbart da NRK Brennpunkt i desember publiserte dokumentaren «Massasjesalongene», der de setter søkelys på sexsalget som foregår ved flere norske thai-massasjesalonger.

Organisasjonen gikk ut med at de tett før publisering hadde bedt NRK stanse programmet.

Nylig har de klaget programmet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), på vegne av fire berørte personer. Det bekrefter avdelingsleder Kristine Moskvil Thorsen overfor Journalisten.

– Veldig krenket

– Mange av personene vi klager på vegne av, er fortvilet og utrygge nå. De er sterkt personlig berørt, dette har fått store konsekvenser. Å vinne fram hos PFU i denne saken vil handle om en viss personlig oppreisning for personer som opplever seg veldig krenket som en konsekvens av dokumentaren, sier Thorsen.

De fire klagerne har noe ulike klagepunkter: Tre av dem mener de er identifiserbare i dokumentaren, og klager NRK inn for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.1, 4.3 og 4.7. Deres klager gjelder også punkt 3.2 om faktakontroll.

Alle fire klagere anfører at VVP-punkt 4.14 er brutt fordi NRK ikke har gitt dem adgang til å imøtegå beskyldninger, og klager også NRK inn for brudd på punkt 3.3 om klargjøring av premisser og 3.10 om bruken av skjult kamera.

Alle fire, samt Kirkens Bymisjon, anfører at NRK har brutt VVP punkt 1.5, om at pressen skal «beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra (...) private foretak eller andre».

– Mistenkeliggjort

I klagen beskrives det at dokumentaren har gjort hverdagen vanskeligere for både berørte kvinner og Kirkens Bymisjon.

«Flere kvinner tilknyttet thaimassasjesalonger er nå engstelige, og har opplevd å bli gjenkjent eller mistenkeliggjort i etterkant. Våre ansatte har også blitt nektet inngang flere steder, og arbeidet i disse miljøene handler nå kun om å gjenopprette tillit», står det i klagen.

Det var ikke gitt at Kirkens Bymisjon skulle stå bak PFU-klagen, sier Thorsen til Journalisten.

– Men vi kjenner på en sterk forpliktelse. Hvis NRK nå får medhold i at de har gjort gode nok etiske vurderinger, frykter jeg litt for hva slags type journalistikk vi velger å legge til rette for og betale for over statsfinansiert tv, sier avdelingslederen.

– Gode avveininger

Verken Egil Sundvor, redaktør for Dokumentar og samfunn i NRK, eller etikkredaktør Per Arne Kalbakk er hittil kjent med PFU-klagen.

Da M24 omtalte reaksjoner fra Kirkens Bymisjon i desember, svarte Sundvor at NRK har hatt en god dialog med organisasjonen.

Han vedgikk at dokumentaren kunne føre til ytterligere belastning for kvinnene, «og da særlig de som driver rent».

«Dette er en gruppe kvinner som alt er omgitt av mange fordommer, og som vi viser i dokumentaren vanskeliggjør dette situasjonen for de som vil drive lovlig. Det er også en betydelig risiko å være en del av slike lukkede prostitusjonsmiljø, der det også foregår menneskehandel. Presseetisk har det vært krevende, men vi mener at det er gjort gode avveininger mellom hensynet til kvinnene og viktigheten av å fortelle historien», skrev Sundvor til avisa.

Powered by Labrador CMS