Stian Eisenträger fikk medhold i Pressens Faglige Utvalg.

Pressens Faglige Utvalg

Klaget inn åtte aviser til PFU – alle ble felt

– Jeg håper redaksjonene tar lærdom av denne saken, sier Stian Eisenträger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forums sjefredaktør Stian Eisenträger klaget inn åtte aviser for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.8 om hensyn i omtale av barn. Alle ble felt da Pressens Faglige Utvalg behandlet klagene onsdag.

Eisenträger mente artiklene innebar presseetiske overtramp mot et 12 år gammelt barn. 12-åringen var omtalt i forbindelse med en etterlysning fra politiet, som ba om tips fra publikum for å finne barnet.

Avisene argumenterte med at artiklene ble publisert i beste mening for å bistå til at jenta ble funnet.

Avisene som ble felt var:

PFU peker i sine uttalelser på at barn har et spesielt vern i presseetikken.

Videre skriver utvalget:

«I den presseetiske vurderingen av denne publiseringen er det sentrale spørsmålet: Hvilke opplysninger var det nødvendig å ha med for at publikum kunne bli godt nok opplyst, veid opp mot den belastningen en slik identifisering kunne medføre for barnet? Ikke minst gjelder dette konsekvenser eksponeringen av navnet på internett kan få for barnet, på både kort og lang sikt.»

PFU konkluderer med at i dette tilfellet har ikke redaksjonene godtgjort at det var forhold som tilsa at det var berettiget å identifisere jenta med navn og bilde.

«Slik PFU forstår det, forelå det ikke noe varsel om en akutt fare for henne, og politiet opplyste at det ikke var mistanke om at det hadde skjedd noe kriminelt. Et godt signalement ville vært tilstrekkelig for at publikum kunne bistå med opplysninger om den savnede.»

PFU minner også om at redaksjonene på selvstendig grunnlag skal foreta disse vurderingene, uavhengig av hva politiet går ut med.

Utvalget reagerer spesielt på at redaksjonene også brukte navn og bilde i artikkelene om at jenta var funnet, og at avisene lot artiklene med navn og bilde ligge ute etter at hun var kommet til rette.

Behandlingen av klagene gikk bak lukkede dører, men Eisenträger var selv tilstede.

– Jeg fulgte behandlingen som observatør, og syns det var en veldig god og interessant diskusjon i utvalget. Jeg håper redaksjonene tar lærdom av denne saken, og at vi slipper å se flere slike presseetiske overtramp mot barn, sier Eisenträger til Journalisten.


Powered by Labrador CMS