Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener hovedstadsmediene har bommet på sine analyser opp mot valget.
Foto: Kristine Lindebø
Mener «Oslo-mediene» er valgets store tapere: – NRK har framstått som en sorggruppe for klimaaktivister
Flytt valgredaksjonen ut av Oslo neste gang, foreslår Skjalg Fjellheim.
Mens den endelige stemmeopptellingen etter stortingsvalget 2021 fremdeles pågår, peker politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys på noen han mener er blant valgets største tapere:
Riksmediene med hovedkontor i Oslo.
– Jeg mener både kommentatorer og nyhetsjournalistikken har bommet, sier Fjellheim til Journalisten, med klar henvisning til at Miljøpartiet De Grønne (MDG) havnet under sperregrensen med totalt 3,8 prosent av stemmene.
– Mediene utropte dette valget til et klimavalg for hele landet, men det ble det ikke. «Brølet fra storbyene» endte opp som et Oslo-fenomen, og det er rart å tenke på at mediene ikke klarte å fange dette opp, sier Fjellheim.
– Henvendt seg til urbane
I en kommentar på Nordnorsk debatt skriver han at Oslo-pressen bommet grundig på analysen:
«Til tross for at de skrev høystemt om de 'progressive' velgerne som 'brølte tilbake' mot bygda fra byen journalistene selv bor i. Alt mens det virket som redaksjonene snakket Senterpartiet nord og ned.»
For det var Senterpartiet som til stadighet ble utfordret av pressen på sine løsninger, ikke MDG, mener Fjellheim.
– Jeg vil ikke skjære alle over én kam, men generelt har det vært satt en tone og en dagsorden i Oslo-pressen som har henvendt seg til den urbane, velutdannede, unge middelklassen i sentrum av Oslo, sier Fjellheim.
– Dekningen har vært veldig preget av «kode rød for menneskeheten», med saker om kvinner som steriliserer seg på grunn av klimaangst. Det har derimot vært veldig få reportasjer om hvordan man lager en finstemt, differensiert klimapolitikk for et helt og variert land som Norge.
Ber NRK flytte valgredaksjonen ut
– Det er ikke bare MDG som har snakket om klima i løpet av valgkampen, og det kom også en IPCC-rapport som gjorde temaet høyaktuelt. Er det ikke naturlig at mediene løfter dette som en viktig sak?
– Jo, det er helt naturlig at rapporten blir et viktig tema. Dette handler ikke om klimafornektelse, men om utforming av politikk. Norge er et utfordrende land å lage klimapolitikk for. Fra Oslo kan det virke uproblematisk med begrensninger for flytrafikk, eller at bensinen koster 30 kroner literen. I Kjøllefjord eller Namsos vil det oppleves som et mye større problem, og det er den dimensjonen som ikke har blitt drøftet i stor nok grad i mediene, sier Fjellheim.
Han sier seg mest skuffet over NRK:
– NRK har i sum framstått som en sorggruppe for klimaaktivister. De har skapt et bilde av motsetning mellom de unge velgerne i byene og distriktene, og har framstått som desorienterte i sitt eget land.
Forslaget er klart:
– Mitt forslag er at NRK ved neste korsvei flytter sin sentrale valgredaksjon ut av Oslo, for å komme bedre i takt med Norge. La Bergen, Trondheim og Tromsø dele på ansvaret for valgdekningen neste gang. Da tror jeg vi får færre saker om sterilisering i klimaangst, og mer om konsekvensene av økt CO2-avgift for næringsliv og husholdninger.