Mener tvilerne har en dårlig sak

Journalist Kjetil Bragli Alstadheim i Dagens Næringsliv mener klimaskeptikernes problem er at de har en dårlig sak.

Publisert Sist oppdatert

– Klimakritikernes største problem er at de langt på vei har tapt den vitenskapelige diskusjonen. De har en dårlig sak, og da hjelper det lite å skylde på mediene, lyder Alstadheims kommentar til kritikken om at medienes dekning er ensidig og overdramatisert.

– Andre mener mediene gir et feilaktig inntrykk av faglig splid?

– Jeg mener klimaskeptikerne har fått ganske bred dekning i norske medier opp igjennom årene. I forskning er uenighet viktig. Det bidrar til at forskningen drives fremover. Derfor er det også riktig å dekke slik uenighet. Men det er vanskelig fordi de færreste norske medier har en så grundig forskningsjournalistikk at de kan finne ut hvilken kritikk som kan ha noe for seg og hvilken som drives frem av kverulanter, sier Alstadheim.

– Klimasaken er komplisert, hva er den største utfordringen?

– Jeg skriver mye om virkemidlene for å gjøre noe med klimaproblemet, ikke minst om kvotehandel. Det er krevende fordi kvoter og handel med utslipp er ukjent og uforståelig for de fleste. Det er komplisert fordi den eneste kvoten nordmenn flest har et nært forhold til, er den de tar med seg i taxfreeposen fra Gardermoen.