– Lønnskuttet gjorde at vi ikke måtte permittere disse tre månedene, og ga oss noe tid til å navigere og finne ut hvor omfattende krisen ble, sier NHST-sjef Trond Sundnes.
Arkivfoto: Kristine Lindebø og NHST
Flere enn 100 NHST-ansatte gikk med på lønnskutt under korona. Tilbakebetaling er ikke aktuelt
Selv om driftsresultatet for NHST Global ble 21 millioner i 2020.
Det var ikke bare NHST-konsernet som merket et brått og nesten totalt frafall av annonsører i de dramatiske korona-dagene i mars 2020.
En lang rekke mediebedrifter så seg nødt til å stramme inn. Mange måtte permittere ansatte.
NHST, som eier Dagens Næringsliv, Fiskeribladet og Europower Energi i tillegg til en rekke internasjonale bransjepublikasjoner, satte seg i slutten av mars mål om å kutte 70 millioner kroner gjennom blant annet permitteringer og ansettelsesstopp.
Og lønnskutt.
Sparte inn over 100 millioner
I en pressemelding 25. mars 2020 ble det klart at konsernledelsen og ledergrupper i flere av NHSTs datterselskaper hadde innført frivillig lønnsreduksjon på 10 prosent i tre måneder, og at flere enn 100 ansatte i konsernets globale publikasjoner hadde gått med på det samme.
Men 2020-fasiten ble for mange mediebedrifter ikke så illrød som fryktet i mars. Heller ikke for NHSTs globale arm: Der konsernet som helhet gikk 73 millioner i minus, ble driftsresultatet for NHST Global Publications 21 millioner kroner.
Sparetiltakene på konsernnivå, som i årsrapporten blir oppgitt å ha et mål på over 100 millioner, hadde ønsket effekt og vel så det: «Korrigert for salget av Morgenbladet viste årets driftskostnader en nedgang på 106,5 millioner kroner», står det å lese i rapporten.
– Unngikk permitteringer
I mars 2020 var Trond Sundnes administrerende direktør for NHST Global Publications. I dag er han konsernsjef for hele NHST Media Group.
– Vi sto som mange andre selskaper foran en stor utfordring da korona-epidemien kom i mars 2020. For de engelskspråklige publikasjonene som jobber mye med fysiske eventer, var det dramatisk da verden stengte ned og ingen lenger kunne reise, sier han til Journalisten.
Konsernsjefen forteller at ansatte i NHST Global Publications ble spurt om å bidra i et kollektivt lønnskutt på 10 prosent over tre måneder fra april til juni 2020.
– Slik at vi på den måten kunne sikre forutsigbarhet og unngikk permitteringer. 90 prosent av ansatte sa ja til dette. Ansatte som av ulike grunner ikke så at de kunne gjøre dette, fikk utbetalt lønn som vanlig, sier Sundnes.
– Klargjort i forkant
– Jeg har sagt til ansatte at jeg er stolt over det vi fikk til disse månedene - både dette og den enorme innsatsen som ble lagt ned og som fortsatt legges ned, sier Sundnes.
– Lønnskuttet gjorde at vi ikke måtte permittere disse tre månedene, og ga oss noe tid til å navigere og finne ut hvor omfattende krisen ble.
Han forteller at lønnskuttet omfattet de ansatte i NHST Globals internasjonale publikasjoner som Tradewinds, Upstream, Intrafish og Recharge, som hovedsakelig er ansatte ved kontorer i utlandet, samt ansatte i Europower.
– Har det vært aktuelt å betale den kuttede lønna tilbake til de ansatte, i lys av et sterkere resultat enn fryktet?
– Nei, det ble klargjort i forkant når vi spurte de ansatte om å bidra på denne måten, at det ikke ville tilbakebetales, og at dette var et engangstiltak, avslutter Sundnes.