Lars Os på direkten fra Uvalde i Texas under Dagsrevyen-sendingen lørdag 28. mai.
Skjermbilde: NRK Dagsrevyen
NRKs korrespondent i USA
Lars Os dekket skoleskytingen i Texas: – Jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg vet når det blir for mye
Har dekket masseskytinger som fotograf tidligere, men dette er den første i rollen som korrespondent.
Tirsdag 23. mai satt NRKs USA-korrespondent Lars Os i Los Angeles og redigerte en videoreportasje. På tv-en i lokalet meldte amerikanske nyhetsmedier om at to var døde etter en skoleskyting i Texas.
– Da tenkte jeg at det ikke var så mange, for skyteepisoder skjer hele tiden. Det blir litt sånn at det preller av, sier Os over en telefonsamtale med Journalisten.
Men da det kom enda en oppdatering som hevdet at 15 var drept, var det bare for korrespondenten å pakke sakene og finne første fly til Texas.
Første masseskyting på egen hånd
Skoleskytingen i Uvalde viste seg omsider å ha tatt livet av 19 barn og to voksne. De første dagene på stedet gjorde Os det som måtte prioriteres: For det meste direktesendinger til Dagsrevyen for å informere om det som hadde skjedd.
– Mange var i så stort sjokk at det var vanskelig å få tak i folk. Da jeg kom fram til skolen var det hundrevis på hundrevis av journalister på stedet. CNN, Fox, CBS, ABC – et enormt mediemaskineri.
Lars Os har dekket masseskytinger på amerikansk jord før. Først da 60 personer ble drept under en konsert i Las Vegas i 2017, så da 17 ble drept på en videregående skole i Parkland i 2018 – begge med NRK-kollega Tove Bjørgaas som korrespondent og han selv som fotograf.
Skoleskytingen i Uvalde er den første han har dekket helt på egen hånd, etter at han i fjor forlot frilansrollen og ble fast ansatt som korrespondent.
– Det er mye å tenke på, og du kan ikke gjøre alt. Du må prioritere det viktigste, sier Os om å dekke hendelsen alene. Han fortsetter:
– Hva som skal dekkes styres for så vidt hjemmefra, men det er klart at jeg må ta visuelle og innholdsmessige valg. Det har jeg null problemer med å gjøre.
God kontroll på det vanskelige
På spørsmål om hvordan han selv opplever å dekke masseskytinger, svarer Os at han er god på å distansere seg fra grusomhetene han dekker.
– Akkurat her har det nok mye å si at jeg ikke har unger selv. Da hadde det kanskje vært en annen situasjon.
Siden 2017, da Os begynte som fast frilansfotograf og videojournalist for NRK i USA, har det ikke stått på mangelen på hendelser av verdensomspennende interesse. Trump, Black Lives Matter-bevegelsen og abortdebatten er bare noen av temaene han dekket som fotograf.
Og da NRK hentet hjem sine faste USA-korrespondenter våren 2020, i forbindelse med utbruddet av korona-pandemien, ble Os værende.
– Jeg føler jeg har god kontroll på det som kan være vanskelig, og jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg vet når det blir for mye. Da kan jeg trekke meg unna, men det har ikke skjedd ennå.
– Trives best med motstand
Etter en snau uke i Texas er Lars Os tilbake i Washington D.C., hvor han og NRK-kollega Tove Bjørgaas har fast base.
– Vi prøver å fordele arbeidsoppgavene 50/50, men hun er helt klart flinkest på det politiske og analytiske. Jeg trives bedre med den visuelle journalistikken ute i felt. Jeg vil være med amerikanerne ut, se hva de gjør, og lage historier ut fra det.
Os beskriver skiftet fra rollen som fotograf til korrespondent som upløyd mark. I årene som frilanser lærte han mye, men læringskurven fra han inntok rollen som korrespondent har vært brattere.
– Det har vært som å klatre et fjell du aldri trodde du skulle komme til toppen av. Det er ganske mye, men jeg trives best med å få litt motstand. Da pusher jeg meg selv til å gjøre jobben bedre.